793
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Handen wassen!

Mensen wassen hun handen te kort en te weinig ... Vrouwen zijn schoners dan mannen 

Onderzoeken waarbij mensen gevraagd werd of ze na een bezoek aan een openbaar toilet hun handen wassen lieten de afgelopen jaren een positieve trend zien. Handen wassen is een van de effectiefste manieren om overdracht van besmettelijke ziekten te voorkomen en steeds meer mensen leken dat ook werkelijk te doen.

In 2009 zei 94 procent van de mensen die daarover een vragenlijst in moest vullen nog dat ze elke keer na bezoek aan een openbaar toilet hun handen wast en in 2010 zou dat 96 procent zijn. Brave mensen, maar nu de praktijk. Wat blijkt als je het echt observeert? Dan blijkt slechts 5 procent van de bezoekers van een openbaar toilet zijn handen te wast zoals het moet. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in de Verenigde Staten waar 3500 mensen geobserveerd werden ten aanzien van hun hygiënische gewoontes na een bezoek aan een openbaar toilet.

Kijk, even de kraan open doen en je handen erdoor heen halen en uitschudden is geen handen wassen. Als je echt mogelijke ziektekiemen wil doden moet je 15 tot 20 seconden je handen met water en zeep stevig wassen, ook tussen de vingers. Mannen zijn natuurlijk weer de grootste boosdoeners. Van hen blijkt 15 procent de handen zelfs helemaal niet te wassen, wat ze op die openbare toilet ook gedaan hebben. Bij vrouwen is dat 7 procent. Als het dan wel gebeurt gebruikt 50 procent van de mannen geen zeep en 78 procent van de vrouwen doet dat. En ze doen dat niet 15 tot 20 seconden maar gemiddeld 6 seconden.

Vroeg op de dag doen ze het nog wel vaak goed, maar naarmate de dag vordert hebben ze er blijkbaar niet meer zoveel zin in. Een smerig openbaar toilet doet het enthousiasme voor het wassen van de handen vergaan, maar als er ergens een bordje staat dat zegt dat je je handen moet wassen dan doen ze het weer vaker.

 “Heb je je handen gewassen?” vragen ouders aan hun kinderen en dan roepen de kinderen die al weer razendsnel terug willen naar hun vriendjes om met ze te spelen altijd terug ´ja-haaa´. Nou, mijn moeder is vroeger nooit met me mee naar het toilet gegaan om me voor te doen hoe het echt moet. Ik moet er trouwens niet aan denken dat ik op een openbaar toilet kom waar iemand iedereen staat te observeren. Creepy. Snel weg, dan maar zonder handen wassen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag
We zijn allemaal narcisten

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)