13.487
116

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Hanina Ajarai moet vervolgd worden voor haar racistische column

Wat mij opviel bij Hanina was dat ze niet provoceerde, maar dat ze het meende en achter haar column stond. Salafisten en religieuze extremisten zouden ook geen seconde treuren om de slachtoffers

Columnist van het AD Hanina Ajarai heeft met haar column over MH17 heel veel losgemaakt onder de lezers en niet-lezers van het AD. Ze heeft heel veel losgemaakt en ook veel blootgelegd. Haar column kwam als een bom bij een hoop mensen binnen. RTL vond het zelfs nodig haar een podium te geven om via hun camera’s nogmaals miljoenen mensen met haar boodschap te raken. Ze heeft daarna geprobeerd wat genuanceerder te zijn, maar de kern van haar verhaal blijft dezelfde. Ze schreef:

Drie jaar na dato is er nog steeds nieuws te melden. Over het onderzoek naar de daders natuurlijk, maar ook, zoals een paar dagen geleden, over de onthulling van het MH17-monument ter nagedachtenis van de slachtoffers. Ik moet bekennen: op emotioneel niveau doet het mij niets. Helemaal niets. Ik heb geen seconde getreurd om de slachtoffers, ik ben niet geïnteresseerd in het onderzoek en de rechtszaak en ik sla de meeste berichtgeving over de MH17 over.
Ajarai MH-17
Screenshot Twitter AD

Ook Hanina heeft het recht op vrijheid van meningsuiting, hoe pijnlijk het ook is voor sommigen. Natuurlijk mag ze zeggen dat ze geen seconde getreurd heeft om de slachtoffers van MH17. Wie waren de MH17 slachtoffers? Christenen en ongelovigen. Mijn kinderen en ik hadden ook in dat vliegtuig kunnen zitten. Als columnist mag je soms best provocerend en fel zijn in je stukken. Wat mij opviel bij Hanina was dat ze niet provoceerde, maar dat ze het meende en achter haar column stond. Salafisten en religieuze extremisten zouden ook geen seconde treuren om de slachtoffers. Want ze zien ongelovigen –kuffar– als honden.

Als mens, als schrijver, als opiniemaker, als columnist, als vader, als NederKoerd zou ik zoiets nooit roepen. Mijn vader is imam en mijn moeder heeft tot haar laatste dag de Koran in haar handen gehad. Ik heb nooit van hen gehoord dat ik geen empathie en sympathie mag hebben met en voor anders denkenden. Als vader van twee dochters geef ik ze mee dat ze mensen nooit mogen haten of geen sympathie en empathie voor hen mogen hebben vanwege hun afkomst, religie, ras identiteit.

Net als Hanina hebben anderen het recht op vrijheid van meningsuiting. Met haar column bevestigt ze bepaalde vooroordelen over de islam en moslims. Dat een deel van de moslims geen empathie en sympathie heeft en ook niet wil hebben met andersdenkenden en ongelovigen. Dat een deel van de moslims het liefst Nederland wil islamiseren. Dat een deel van de van de moslims zich niet wil identificeren met de Nederlandse identiteit.

Wat mij ook opvalt is dat Hanina in haar column discrimineert. Ik zie en lees ook racisme in haar stuk. Racisme betekent: dat (groepen) mensen als minderwaardig gezien of behandeld worden op basis van hun huidskleur, afkomst of culturele achtergrond. Het is een vorm van discriminatie(nl.wikipedia.org). Daarom vind ik dat Hanina vervolgd moet worden voor haar discriminerende en racistische column.


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (116)