6.031
112

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hans de Boer zet werkgevers lelijk te kijk met zijn chantage

Met name de chantage maakt een zelfbewuste burger misselijk: als je niet precies doet wat wij willen, dan gooien we vijftigduizend man op straat

De geïnteresseerden hadden de initiatiefwet van Jesse Klaver nog niet gedownload of de chantage is al begonnen. Als Nederland eenzijdig een CO2-heffing invoert, dan kost dat vijftigduizend banen, waarschuwt Hans de Boer, de voorzitter van de werkgevers-organisatie VNO-NCW. Ook wijken bedrijven dan uit naar “viezere” landen. Tel uit je winst. En dan komt hij met het uitgesleten argument dat altijd wordt gebruikt door lobbyisten die vernieuwing willen tegenhouden: dit kan alleen maar in mondiaal/Europees verband. Wegstrepen wat niet van toepassing is.

Hans de Boer
cc-foto: Sebastiaan ter Burg

De grote leider zet zijn werkgevers wél te kijk. Het enige dat ze volgens hem interesseert, is geld. Ze hebben geen enkele band met Nederland. De vlag zwaaien ze alleen als het hen uitkomt. Wordt het leven hen een dubbeltje te duur, dan verhuizen ze zonder enige scrupule naar elders, wat de gevolgen voor hun personeel ook mogen zijn. De website was toch al in het Engels en het jaarverslag ook.

En dat terwijl half Nederland zich de kelen hees schreeuwt, omdat migranten niet inburgeren, zich weigeren aan te passen en lak zouden hebben aan onze normen en waarden. Maar “vaterlandslose Gesellen” als werkgevers worden gewaardeerd. Zij krijgen applaus terwijl ze lák hebben aan Nederland en hier alleen maar komen om de centen binnen te harken. Hun voorman Hans de Boer wordt knipmessend ontvangen als hij zich weer eens bereid verklaart bij Buitenhof of Nieuwsuur Jan en alleman de mantel uit te vegen omdat hij gewezen wordt op de verantwoordelijkheid van zijn achterban.

Nu zijn tal van werkgevers wél aan Nederland verknocht. Zij leiden bedrijven die diep in de polder geworteld zijn. Zij voelen een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Des te vreemder is het dat zij zich laten vertegenwoordigen door een chagrijnige stokebrand als Hans de Boer die dag in dag uit met zijn onberaden uitspraken de reputatie van ondernemend Nederland schaadt.

Met name de chantage maakt een zelfbewuste burger misselijk: als je niet precies doet wat wij willen, dan gooien we vijftigduizend man op straat. En dat mag jij dan uitleggen, Jesse Klaver. Het is precies het gedrag van ontvoerders. Als we je kind ombrengen, is dat jouw verantwoordelijkheid. Betaal!

Op zulke dreigementen past maar één reactie: niet onderhandelen. De contacten verbreken.

Dat wetsvoorstel van Klaver zag er wel aardig uit. Nu ik Hans de Boer heb gehoord, vraag ik me af of de voorgestelde belastingpercentages niet een beetje láág zijn gesteld. En al die plannen van de industriële klimaattafel om fraaie subsidieregelingen in het leven te roepen voor ondernemingen die alleen maar doen wat hun maatschappelijke plicht is, laten we daar eens extra kritisch naar kijken.

Anders leert zo’n De Boer nooit om een beetje normaal te doen. Het wordt ondertussen tijd dat de leden van VNO-NCW zich eens gaan afvragen of ze wel gediend zijn met zo’n voorzitter en die stijl.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (112)