1.832
66

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hans Jansen waarschuwt de wereld

Hoe de arabist Nederland een foute reputatie bezorgt

Je mag als passant wel uitkijken welke paperbacks en kranten je in je handbagage laat zitten, als je op Schiphol uitstapt. Die waarschuwing staat in een Engelstalig artikel dat de arabist Hans Jansen de wereld in zond over de voortzetting van het proces tegen Geert Wilders. In Nederland staat het op de site Hoeiboei maar het zal zijn weg over de grens wel vinden.

Het is een opmerkelijk artikel. De kwade genius is rechter Tom Schalken, die stap voor stap een eind probeert te maken aan de scheiding der machten in Nederland. Het resultaat van zijn wroeten definieert Jansen aldus:

The Dutch will, from now on, have to live with unpredictable limitations of the freedom of speech and, even worse, with the legality of attempts to sabotage the foundation of all Western politics: the separation of the three traditional powers of the Western state: the executive, legislative and judicial power.

Hoe is de verschrikkelijke Schalken te werk gegaan? Als ambtenaar had hij volgens Jansen meegeschreven aan de wet die het burgers in staat stelt bij het Gerechtshof in beroep te gaan tegen de weigering van het Openbaar Ministerie om bepaalde voor hen wezenlijke zaken te vervolgen. Hij is verantwoordelijk voor de uitspraak die het Openbaar Ministerie dwong om Wilders  te vervolgen. Hj probeerde tijdens een diner een getuige deskundige te beïnvloeden. Hij schreef om de publieke opinie te beïnvloeden – aanhalingstekens van Jansen – “wetenschappelijke” artikelen om de boel rijp te maken voor een veroordeling van Wilders. Tenslotte trachtte Schalken “opiniemakers” te beïnvloeden.

In het artikel ontbreken twee essentiële gegevens: Jansen deelt met zijn lezers niet het feit dat hij zélf de getuige deskundige is. Ook meldt hij niet dat het Openbaar Ministerie vrijspraak eist en in een zeer uitvoerig requisitoir aantoont dat Geert Wilders binnen de grenzen van de wet is gebleven.

Jansen besteedt evenmin aandacht aan de uitspraak van Wilders’ rechters waarmee zij de voortzetting van het proces motiveerden. Zij gaven Schalken een schrobbering maar stelden tegelijkertijd vast dat van beïnvloeding geen sprake kon zijn. Jansen werd immers gehoord als deskundige over de islam en tijdens het etentje was niet geprobeerd om zijn mening omtrent die godsdienst te veranderen.

Als je bezorgde mailtjes krijgt uit het buitenland over de kapseizende democratie of over je komende arrestatie, dan weet je nu de reden: het zijn de analyses van de gevierde dr. Hans Jansen die Nederland zo’n rare reputatie hebben bezorgd.

Update 24-05 16:55

Het artikel van Hans Jansen vindt inmiddels zijn weg over het internet. Hier zijn twee treffende voorbeelden: Patriot Action Network. En Jihad Watch.

Wie Google los laat op de eerste twaalf woorden van Jansens artikel kreeg op dinsdagmiddag al meer dan 500 verwijzingen naar sites en blogs, waarvan velen in de Verenigde Staten.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (66)