2.691
23

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Hans Spekman heeft boter op zijn hoofd

De PvdA uit de jaren zeventig is verder verwijderd van de huidige partijlijn dan Mark Rutte van een visie op de politiek

Hans Spekman stak deze week de loftrompet over Joop den Uyl. Hoeveel boter heeft de goede man op zijn voorhoofd heeft gesmeerd om het artikel met droge ogen uit te kunnen schrijven is mij niet bekend, maar je zal er behoorlijk wat kerststollen mee kunnen besmeren, vrees ik.

Solidariteit was het adagium waar Den Uyls handelen om draaide, weet Spekman. En passant koppelde hij herinneringen aan Nelson Mandela aan de grote verdiensten van Den Uyl voor zijn partij en voor Nederland. Ik heb nieuws voor Spekman; de PvdA uit de jaren zeventig is verder verwijderd van de huidige partijlijn dan Mark Rutte van een visie op de politiek.

Juist omdat hij zelf voort komt uit een gezin dat het moeilijk had, is het onbegrijpelijk dat hij de idealen van zijn voorgangers zo gemakkelijk bij het grof vuil zet. Een recent voorbeeld: het plan voor de nieuwe bijstandswet van PvdA’er Jette Klijnsma is in regelrechte tegenspraak met de hierboven beleden solidariteitsbelofte waar de PvdA altijd zo prat op ging. Ik doe geen uitspraken over de vraag of bijstand iets goeds is en zo ja hoe hoog die dan zou moeten zijn, maar de inperking van bijstand voor een groep die al bijzonder kwetsbaar is klinkt niet bijster solidair uit de mond van een sociaaldemocratische voorman. Vreemd is het daarom dat uitgerekend Hans Spekman dit soort beleid steunt en tegelijkertijd solidariteit predikt. Tegen wie praat u eigenlijk, meneer Spekman?

Het is namelijk precies om dit soort tegenstrijdigheden dat de PvdA zo vaak wordt weggezet als salonsocialistisch. Het is precies om dit soort tegenstrijdigheden dat de PvdA wordt gezien als regentenpartij, die ‘links lult maar rechts de zakken vult.’ Het is tot slot precies om dit soort tegenstrijdigheden dat de VVD zich op de vlakte houdt. De liberalen weten al langer dat zij het uithollen van de sociaal-democratie niet zelf hoeven te doen.

Het slopen van solidariteit kun je met een gerust hart aan de PvdA zelf over laten.

Lees ook de opinie van Hans Spekman ‘De solidariteit van Joop den Uyl’

Geef een reactie

Laatste reacties (23)