471
2

schrijfster/journalist

Annemarie Haverkamp is 42 jaar. Geheel onverwacht kwam haar zoon Job in 2004 ernstig gehandicapt op de wereld. Eenmaal van de schrik bekomen, besloot Annemarie in De Gelderlander een column te schrijven over Job. Omdat ze de buitenwereld graag wil laten zien hoe het echt is, het dagelijks leven met een gehandicapt kind. De columns werden gebundeld in twee boeken. Haar eerste non-fictieroman Dolgelukkig zijn wij verscheen 19 oktober 2010 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het taboedoorbrekende boek genereerde veel media-aandacht. Annemarie studeerde culturele antropologie, werkte als redacteur, redactiechef en columnist bij De Gelderlander, was chef van het Arnhem/Nijmegen-magazine Luxity en is nu hoofdredacteur van universiteitsblad Vox.

Happy op de vloer

In zijn eigen domein ontvangt Job zijn gasten. Begeleidsters, ouders en grootouders; allemaal kruipen we bij Job op de mat

Job
Foto: Paul Rapp

Met mensen die op de grond liggen, gaat het meestal niet goed. Op televisie hangt de politie er dan linten omheen. Bij Job is dat anders: die ligt op de vloer voor zijn lol. Hij doet het elke dag na school en wij vinden het heel normaal. Job houdt van liggen, omdat hij dan zijn korset uit mag. Na een lange dag zitten in de rolstoel vindt hij het heerlijk als we hem ontdoen van dat knellende stuk kunststof om zijn romp. De vloer biedt een oneindige veiligheid, want je kunt er niet af vallen. Voor wat extra comfort leggen we een matras neer.

In zijn eigen domein ontvangt Job zijn gasten. Begeleidsters, ouders en grootouders; allemaal kruipen we bij Job op de mat.
Maar de vloer wordt koud in de winter. Het tocht er als de hel. We begonnen na te denken over vloerverwarming. Opa en oma hoorden ervan en mengden zich in onze afwegingen. ‘Waarom moet Job eigenlijk op de grond? Kan hij niet omhoog? Dan heb je ook geen vloerverwarming nodig.’
Daar hadden ze een punt. Maar ons kind is nu eenmaal happy op de vloer. Hij ligt er al 13 jaar. Waar moet hij dan heen? Je wilt ook geen bed in je huiskamer. Het is hier geen ziekenhuis.

De bank biedt geen oplossing, want Job heeft ruimte nodig als hij ligt. Liefst verspreidt hij zijn memorykaartjes, boekjes of ander speelgoed over een zo groot mogelijk oppervlak.
We lieten een grote, trendy slaapbank komen op proef, maar dat werd geen succes. Het ding zat niet lekker.
Opa de timmerman blijkt weer de reddende engel. Hij maakt nu een speciale Job-sofa die we bij de bank kunnen rijden zodat een royale, bovengrondse lounge-hoek ontstaat. Plek voor iedereen, inclusief Jobs speelgoedvrienden.
Scheelt zomaar een vloerverwarming.


Laatste publicatie van Annemarie Haverkamp

  • Ik heb geleefd

    Wat de dood je kan leren over het leven

    maart 2021


Geef een reactie

Laatste reacties (2)