586
2

schrijfster/journalist

Annemarie Haverkamp is 42 jaar. Geheel onverwacht kwam haar zoon Job in 2004 ernstig gehandicapt op de wereld. Eenmaal van de schrik bekomen, besloot Annemarie in De Gelderlander een column te schrijven over Job. Omdat ze de buitenwereld graag wil laten zien hoe het echt is, het dagelijks leven met een gehandicapt kind. De columns werden gebundeld in twee boeken. Haar eerste non-fictieroman Dolgelukkig zijn wij verscheen 19 oktober 2010 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het taboedoorbrekende boek genereerde veel media-aandacht. Annemarie studeerde culturele antropologie, werkte als redacteur, redactiechef en columnist bij De Gelderlander, was chef van het Arnhem/Nijmegen-magazine Luxity en is nu hoofdredacteur van universiteitsblad Vox.

Hartverwarmende reacties

Opeens zijn daar de aardige mevrouwen die laten weten dat ze willen helpen, dat ze heus aan je denken - en vooral aan Job.

Job – veertien – is door een chromosoomafwijking verstandelijk en lichamelijk gehandicapt.

cc-foto: Jane Starz

Ik kan wel een sokkenwinkeltje beginnen, zo veel reacties kreeg ik op mijn column van vorige week. Zonder uitzondering waren het dames die aanboden sokken te breien voor mijn kind dat altijd ijskoude voeten heeft. Ik hoefde maar de maten door te geven en ze haalden de pennen uit de kast. De sokken konden in alle kleuren geleverd worden en als Job dat wenste, behoorde een stripfiguurtje op de enkel ook tot de mogelijkheden. Koordje bovenaan de kuit tegen het afzakken? Geen probleem.

Ik stond perplex. Natuurlijk weet ik dat er mensen bestaan die de edele kunst van het sokken breien beheersen – mijn (wijlen) oma – maar het was simpelweg niet in me opgekomen daar eens naar op zoek te gaan. Blinde vlek. Ik kwam niet verder dan sportzaken afstruinen naar sokken die dik, warm en zo elastisch waren dat ze ook om een smal konijnenpootje als dat van Job goed zouden blijven zitten. De oogst viel altijd tegen.

Nu had ik dus een mailbox vol sokkenbreisters. Het ontroerde me. Moeder (ouders) zijn van een gehandicapt kind dat je telkens weer voor de meest absurde problemen stelt, kan eenzaam zijn. Helemaal in slechte tijden als de wereld lijkt door te draaien, terwijl jij het zoveelste verontrustende nieuws over zijn broze gezondheid nog aan het herkauwen bent. Dan zijn daar opeens aardige mevrouwen die laten weten dat ze willen helpen, dat ze heus aan je denken – en vooral aan Job.

Lieve dames: dank voor jullie berichtjes. Binnenkort ga ik naar een breister in de buurt die Jobs voeten gaat opmeten. Samen zoeken we wol uit en dan gaat zij aan de slag. Mocht het niets opleveren (sorry als ik de druk opvoer, mevrouw Van E.), dan wend ik me tot de reservelijst.

En nu ik toch bezig ben: beste mevrouw K. uit Ulft, heel veel dank voor uw hartverwarmende brief!


Laatste publicatie van Annemarie Haverkamp

  • Egbert

    De achtste dag

    Roman

    Maart 2019


Geef een reactie

Laatste reacties (2)