1.499
13

Politiek historicus

Ewout Klei (1981) is historicus en heeft zich gespecialiseerd in de contemporaine politieke geschiedenis.

Have a Happy End of the World

Mocht er onverhoopt toch niets gebeuren, niet getreurd, over 23 jaar weer een einde der tijden

“It came to me in a religious vision. Or maybe it was a drunken haze. Or possibly an ice cream headache.”
Homer Simpson

Op 21 mei 2011 was het einde der tijden aangebroken volgens de Amerikaanse evangelist Harold Camping.

Er gebeurde niets.

Op 21 oktober 2011 was het einde der tijden aangebroken volgens Harold Camping, nu echt.

Er gebeurde niets.

Gelukkig had Camping een oplossing bedacht. Echte christenen waren spiritueel opgenomen in de hemel. Wat mensen nu meenden te ervaren, was allemaal illusie. De verbeelding aan de macht zeg maar.

Op 21 december 2012 vergaat de wereld volgens de oude Maya’s. Dan is hun kalender namelijk afgelopen. Hollywood en deodorantfabrikant Axe hebben hier slim op geanticipeerd. Ze vierden met respectievelijk een popcornrampenfilm uit 2009 en een reclame met een ark vol mooie vrouwen een ‘Happy End of the World’.

Mocht er op 21 december onverhoopt toch niets gebeuren – behalve misschien ‘A Spiritual End of the World’ – wees dan niet getreurd. Volgens voorganger van de Vrije Baptistengemeente in Drachten Orlando Bottenbley breekt het einde der tijden namelijk over 23 jaar aan. Het is eventjes wachten, maar dan heb je ook wat.

Vanwege zijn grote inzicht in de geheimenissen, die niet aan normale stervelingen zijn geopenbaard, werd Bottenbley uitgenodigd door het orthodox-christelijke Nederlands Dagblad voor een lunchdebat. Een luchtig gesprek dat zwaar op de maag ligt. Of is het juist andersom?

De voorganger uit Drachten kwam met een op zich best wel interessante redenering op de proppen:

Een belangrijk aspect is dat Jezus in Matteüs 24 zegt dat het einde pas komt als het goede nieuws aan alle volken is verkondigd. (…) Met die uitspraak moet je iets. Daarom ben ik in gesprek gegaan met Bijbelvertaalorganisatie Wycliffe en evangelisatieorganisatie Trans World Radio. De directeur van TWR denkt dat het in tien jaar zal lukken om het evangelie in alle talen te verkondigen. Als ik andere tekenen van het einde ook meeneem, ben ik ervan overtuigd dat Jezus binnen 23 jaar terugkomt. Dan neem ik een ruime marge. En let wel: ik zeg niet te weten op welke dag of in welke maand Hij terugkomt.

23 jaar is natuurlijke een beetje arbitrair. Bottenbley komt tot dit wonderbaarlijke getal, omdat hij 2 jaar geleden la had voorspeld dat Jezus binnen 25 jaar zou terugkeren. 25 min 2 is precies 23.

Of Bottenbley al dan niet gelijk heeft weten we dus over uiterlijk 23 jaar. Hoewel hij nogal precies is houdt onze profeet met menselijke trekken een slag om de arm, door nog steeds te stellen dat hij niet de exacte dag en het exacte tijdstip weet. “Hij (JC, EHK) komt als een dief in de nacht” (1 Tessalonicenzen 5).

Om u een beetje spiritueel voor te bereiden voor het einde van de wereld kunt u kijken naar de film A thief in the night uit 1972 en de film Left Behind uit 2001, allebei gemaakt vanuit evangelisch perspectief.
Lijdt u echter aan religiestress en zijn deze evangelisatiefilms te zware kost voor u, dan is Thank God it’s Doomsday van The Simpsons zeer aan te bevelen.

Have a Happy End of the World.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)