Laatste update 16:46
6.879
90

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Hé, weer een nieuwe splijtzwam voor links

Het frame dat links opkomt voor de boerka was ondertussen wel met succes gezet. Zoals mensen die opkomen voor privacy nogal eens weggezet worden als handlangers van terroristen.

cc-foto: Henk-Jan van der Klis

‘Boerka politieke splijtzwam voor links’ kopte NRC dus ik ging meteen lezen want niks smakelijkers dan een zorgvuldig geserveerd potje splijtzwammen. Aanleiding was de actie van de Amsterdamse PvdA’er Hendrik Jan Biemond die kennelijk teveel van wat andere zwammetjes had gesnoept. Hij trok tijdens de Pride een gele boerka aan uit protest tegen het boerkaverbod. Later riep hij nog dat hij natuurlijk ook heel erg tegen de boerka was maar toen stond dit gemeenteraadslid al lang en breed openlijk voor lul in zijn carnavalskleding die alles verhulde behalve dat hij geen politiek benul had. Ik kreeg het idee dat de PvdA’er nog geïsoleerder raakte dan een moslima die een boerka aantrekt. Het frame dat links opkomt voor de boerka was ondertussen wel met succes gezet. Zoals mensen die opkomen voor privacy nogal eens weggezet worden als handlangers van terroristen.

De eerste die in NRC wordt opgevoerd om Biemond te bekritiseren is het Friese Statenlid Jaap Stalenburg (PvdA) die sprak van een “ongelofelijke” provocatie. Hé grappig, die Stalenburg ken ik nog uit de tijd dat hij als medewerker van Geenstijl – pseudoniem StarFucker – op tv verdedigde dat een vrouw die actie voerde tegen roken hevig werd bedreigd door zijn lezerspubliek.

Vervolgens komt Keklik Yücel aan het woord. Dit oud-Kamerlid van de PvdA is tegenwoordig vooral bekend als mede-oprichter van Vrij Links, het clubje rond regisseur Eddy Terstall die meent dat het bestrijden van de islam – ik bedoel religie – een van de hoofddoelen van de linkse beweging zou moeten zijn. Vrij Links krijgt veel applaus uit rechtse en extreemrechtse hoek. Op de een of andere manier zijn clubs die ‘vrij’ of ‘vrijheid’ in hun naam hebben vooral druk met verbieden. Vrij Links wil af van de vrijheid van onderwijs, zonder te vertellen dat de afschaffing van artikel 23 ook betekent dat de montessori- en vrije scholen waar linkse mensen hun kroost zo graag heensturen, worden opgedoekt. En Yücel van Vrij Links is dus ook tegen de vrijheid om een boerka te dragen.

De volgende criticus die NRC opvoert is oud-Tweede Kamerlid Zihni Özdil (GroenLinks). Hij stelt dat er binnen linkse partijen een stroming is die “blind is voor de patriarchale en religieuze repressie in de islam”. Özdil werd onder meer bekend door zijn openbaar geknuffel met de extreemrechtse ideoloog Sid Lukassen en Annabel Nanninga, wat hem op een lading kritiek kwam te staan. “Verantwoordelijke politiek betekent ook de hand kunnen uitreiken naar andersdenkenden, zonder op het publieke schavot terechtgesteld te worden,” verklaarde hij toen. Handreiken, verbinden. Gelukkig kan hij nog altijd zeggen dat vrouwen in boerka een man geen hand geven.

Alledrie hebben ze gemeen dat ze geen moeite hebben zich te associëren met extreemrechtse types. Wat de vraag oproept wat erger is: salafisten of racisten knuffelen? Ik denk dat het een nieuwe splijtzwam is. Of toch gewoon gezwam.

Correctie: Regisseur Terstall werd in het artikel Thierry genoemd, dat moet Eddy zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (90)