641
6

Spunk Redacteur

Haro Kraak (1986) is masterstudent Journalistiek en Media aan de UvA en schrijft voor Spunk. Eerder rondde hij een bachelor Sociologie af. Hij begon ooit met schrijven omdat zijn naam zo mooi zou staan op de voorkant van een boek. In 2011 deed hij mee aan de landelijke finale van Write Now. Verder schreef hij gastbijdrages voor onder andere hard//hoofd en Folia Magazine. Wilt u bijhouden wat Haro schrijft, kijk dan op zijn website www.harokraak.nl. 

Heb je het goede nieuws al gehoord?

Op 13 september vieren we feest; de zon zal voor iedereen weer gaan schijnen

Heb je ’t al gehoord? Nederland is uit de recessie. Door wat gegoochel met cijfers staan we er toch beter voor dan gedacht. Niettemin is het consumentenvertrouwen nog altijd historisch laag en moet Den Haag een recordbedrag van twintig miljard bezuinigen. Maar niet getreurd, want Geert Wilders geeft u weer hoop en het kwartje van Kok terug. Je hoort het goed: de benzineaccijns uit 1991 wordt teruggedraaid, dus tanken wordt weer goedkoper. Het volk krijgt eindelijk gerechtigheid!

Inderdaad, de deal is simpel. Stem op 12 september op de PVV en je staat voortaan met een brede glimlach aan de pomp. Gooi ‘m maar vol, want die elf eurocent per liter levert bakken met voordeel op. Geld besparen door het uit te geven, een eeuwenoude formule. Lekker CO2 uitpuffen op de A2, met dank aan ome Geert. Raampjes naar beneden, bumper tegen bumper, op naar een betere toekomst.

Zo simpel ligt het helaas niet. Want wie denkt bij de PVV in de prijzen te vallen, moet eens gaan shoppen bij de VVD. Ook daar louter goed nieuws. Mark en de zijnen schaffen de forensentaks gewoon weer af. Het Lenteakkoord — of was het de Kunduzcoalitie? — ligt ons en Mark nog vers in het geheugen, maar die samenwerking was alleen uit noodzaak geboren. Inmiddels is alles koek en ei. We hoeven toch geen belasting te betalen over onze reiskostenvergoeding. Want: dat strookt niet met de VVD-idealen, aldus de premier.

Het blijft pret bij de VVD, want voor ouders en huiseigenaren zit er ook van alles in de pijpleiding. Kinderopvang wordt gewoon weer betaald door de overheid. En als het aan Mark ligt blijft de hypotheekrenteaftrek behouden. Wat dat is weet niemand precies, maar het komt erop neer dat mensen die geld hebben (en dus een huis) minder geld kwijt zijn.

Ach, zelfs socialisten, liberaal-democraten, creatievelingen, groenen en Artsen zonder Grenzen gaan er louter op vooruit. De SP pompt drie miljard in de economie. D66 investeert flink in onderwijs, cultuur en natuur. GroenLinks brengt de ontwikkelingshulp weer naar het oude niveau (zeshonderd miljoen extra).

Kortom, voor iedereen gaat de zon weer schijnen. Zelfs de ouderenpartij 50PLUS zorgt ervoor dat de babyboomers die het zo zwaar te verduren hebben gehad, gewoon op hun 65ste kunnen stoppen met werken. En dan zijn we ook nog eens wereldkampioen robotvoetbal! Het kan niet op met Nederland.

Maar als we op 13 september uit een roes wakker worden na een nacht drinken op Onze Grote Overwinning, zal de kater hevig zijn. Langzamerhand wordt duidelijk dat beleid geen effect heeft, beloftes loze kreten zijn, banen niet voor het oprapen liggen, benzine toch geld kost en een miljard nog steeds negen nullen heeft. Je wordt wakker en ruikt de koffie. En die shit ruikt slecht.

Maar niet getreurd: je krijgt je kwartje terug.

Dit artikel staat ook op jongerenwebsite Spunk.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (6)