1.617
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Heb je relatieproblemen of slaapproblemen?

Mensen die slechter slapen hebben daarna ook vaker ruzie

Je kunt soms niet slapen omdat je je zorgen maakt over je relatie. Zo veel onuitgesproken belangrijke dingen, zoveel ruzies over niets. Maar kan het misschien ook andersom zijn? Zorgen slapeloze nachten en een beroerde nachtrust misschien voor meer relatieproblemen?

Onderzoekers probeerden daar meer inzicht in te krijgen. Dat slechte nachtrust kan leiden tot meer chagrijn overdag en dus tot vaker ontstaan van ruzies was eigenlijk wel duidelijk. Is er onderzoek naar nodig kun je je zelfs afvragen. In dit onderzoek werd de nadruk gelegd op het feit dat door slechte slaap de gebruikelijke mechanismen om ruzie te voorkomen wegvallen.

In een eerste experiment lieten de onderzoekers jonge volwassenen die minstens twee jaar bij elkaar waren een dagboek bijhouden. Ze moesten noteren hoe ze sliepen en hoe vaak ze ruzie hadden. Zelfs de beste slapers konden toch vertellen dat die ene nacht dat ze slecht hadden geslapen ze de dag daarna ook vaker ruzie hadden. Dat was dus duidelijk. Het werd pas interessant bij een tweede experiment. Daarin kwamen 71 koppels naar het onderzoeksinstituut, gaven een cijfer over hoe ze de vorige nacht hadden geslapen en vervolgens werd er een video gemaakt terwijl zij over een bron van problemen in hun relatie moesten praten. En nu komt het geheim van goede slaap. Degenen die slecht hadden geslapen beoordeelden hun partner en het gesprek op een negatievere manier. Bovendien hadden hun vaardigheden in het oplossen van problemen onder slaapgebrek te lijden.

Had je misschien nooit beseft: je hebt misschien helemaal geen relatieproblemen maar slaapproblemen. Scheiden helpt dan dus niet.

Nog even dit: ik weet dat het merendeel van de mensen die zo’n stukje leest de moeite niet neemt door te klikken naar de oorspronkelijke bron van de informatie, maar doe dat nu eens een keer. Alleen van het zien van de foto’s erbij heb je geen zin meer om ruzie te maken en zorg je wel voor een behoorlijke nachtrust.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Vergiftigt je baas je leven?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)