583
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hebben tieners met een smartphone vaker seks?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Uitkomst klinkt 'nieuwswaardig', dus slikken media het graag

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Hier hebben we weer zo’n onderzoek dat ruikt naar angst voor moderne hulpmiddelen, want hoe bedenk je anders dat je zoiets wil onderzoeken: Tieners met een smartphone hebben vaker seksuele relaties en hebben vaker contacten op het internet die tot seks kunnen leiden. Het werd gepresenteerd op een congres van de Vereniging van Amerikaanse Public Health deskundigen.

De onderzoekers ondervroegen 1800 middelbare scholieren tussen 12 en 18 jaar oud. Een derde van hen had een smartphone, een instrument volgens de onderzoekers voor toegang tot het internet en dus in principe een minicomputer. “Dat is”, zeggen ze “een toestel dat risico nemende tieners gaan nemen om risico´s te nemen.” Het wil natuurlijk niet zeggen dat de smartphone de oorzaak van het gedrag is, maar zeggen de onderzoekers “er is beslist een verband tussen die smartphone en seks”.

“Onzin”, vinden critici. “Dan is er ook een verband tussen het hebben van tatoeages en seks en jongeren met een auto zullen ook wel eerder seks hebben”. Het is namelijk waarschijnlijk dat mensen die met alles het eerste zijn, niet alleen als eerste een smartphone hebben, maar ook als eerste seks hebben.

Hoe het ook in elkaar zit, een onderzoek dat op een congres gepresenteerd wordt is nog niet door collega’s goed bekeken en beoordeeld. Dat is een van de voorwaarden voor een wetenschappelijke publicatie. Het is dus nog maar afwachten of het ooit zo ver komt. Maar voor de media is het leuk nieuws en die wachten daar niet op. Dat lezen mensen graag: Tieners met smartphones vaker seks.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van woensdag nalezen: Heb jij niet wat dikke oorlelletjes?
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)