3.390
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hebben vrouwen echt geen humor?

Onderzoek naar humor bij mannen en vrouwen... wat zijn de verschillen?

Hebben de mannen die beweren dat vrouwen geen gevoel voor humor hebben gelijk? Onderzoek naar verschillen in gevoel van humor bij mannen en vrouwen licht een tipje van de sluier op.

Komt het misschien omdat vrouwen leren lachen om de grappen van mannen, terwijl mannen alleen maar geïnteresseerd zijn in hun eigen grappen?

Bij humor zijn er meerdere gebieden in de hersenen erg actief, maar in wezen gaat het om een simpel patroon. Eerst moet er iets gebeuren dat afwijkt van de gebruikelijke loop van gebeurtenissen en in stap twee wordt dat opgelost op een vrolijke manier. Wat gebeurt er in de hersenen gedurende dat proces? Eerst valt in die hersenen te zien dat er iets anders gebeurt dan ze gewend zijn. Dat gebeurt via een scan. Als het dan wordt opgelost kan in een hersenscan de vrolijkheid daarover onderscheiden worden van andere blije gevoelens. Daar richtten de onderzoekers zich op. Bij 22 jongens en meisjes tussen zes en dertien jaar oud. Ze lieten ze of een vrolijke slapstick film zien of een onderhoudende film (kinderen die aan het breakdansen zijn).

De hersenen van de meisjes reageerden meer op de vrolijke clips en die van de jongens meer op de onderhoudende scènes. Tot zo ver is het duidelijk. Maar nu de verklaring en dat is meestal wat minder exact. Je moet wat je gevonden hebt ergens in bestaande wetenschappelijke ideeën een plaatsje geven. Volgens de onderzoekers ontwikkelen meisjes al vroeg een gevoel voor het herkennen van de grappenmaker. In de evolutie zou gevoel voor humor namelijk samenhangen met gezondheid en slimheid en voor gezond en goed nakomelingschap heb je een geestige zaadleverancier nodig. En ja, het is waar voor vrouwen hoeft een man niet altijd in de eerste plaats een stuk te zijn, als hij haar maar aan het lachen maakt.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: ‘James Bond is alcoholistische sukkel’. Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)