2.313
11

Psycholoog, auteur, columnist

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is daar onder meer betrokken bij de master-opleiding Gedragsverandering.

Daarnaast heeft ze jarenlange ervaring als coach en trainer op het gebied van zelfkennis, authenticiteit, en zelfontwikkeling. Ze staat bekend om haar talent om wetenschappelijke inzichten op begrijpelijke en onderhoudende wijze te presenteren aan een breed publiek.

Vonk heeft een column in Psychologie Magazine en schreef eerder de bestsellers Ego’s en andere ongemakken, Menselijke gebreken voor gevorderden en Liefde, lust en ellende.

Heeft de NVWA geen interesse in dierenwelzijn?

Animal Rights toont horrorbeelden van een legkippenschuur. De NVWA constateert geen misstanden. Hoe kan dat?

Afgelopen week onthulde dierenorganisatie Animal Rights beelden van dode en creperende kippen in een leghennenschuur. De beelden waren ’s nachts undercover gemaakt in Noordoostpolderdorp Tollenbeek. Naar aanleiding van deze video deed de NVWA later die dag een inspectie in de schuur, maar constateerde geen misstanden.

De boerenlobby was er als de kippen bij – excusez les mots in deze context: de kippen waarover we het hier hebben kúnnen helemaal niet rennen, zoals hun soortgenoten in natuurlijke omstandigheden – om te stellen dat de beelden van Animal Rights kennelijk elders waren gefilmd. Het is de standaardreactie bij misstanden in de veehouderij: dat is in andere landen, in Nederland is alles goed. In dit geval echter een uiterst onaannemelijke verklaring: Animal Rights is een internationale organisatie en de mensen die er werken, veelal vrijwilligers, willen dieren beschermen. Als zij dieren in nood zien, in Nederland of elders, is het hun doel dat de overheid (in dit geval de NVWA) ingrijpt en de dieren worden gered. Dat doel wordt niet gediend met onjuiste informatie over de locatie.

dierenwelzijn
Beeld: Animal Rights

Het is niet de eerste keer dat de NVWA geen overtredingen constateert op plaatsen waar dierenorganisaties ernstig lijdende dieren en evidente wetsovertredingen hebben gefilmd. Het gebeurt regelmatig op paardenmarkten. Naar aanleiding van de kippenschuur meldde Eyes on Animals op twitter dat ook zij weleens horrorscenario’s hebben waargenomen en de NVWA ingelicht, die vervolgens geen misstanden constateerde.

Twitteraars wendden zich afgelopen dagen tot de NVWA in de hoop een verklaring te vinden. Kon de NVWA aangeven of de beelden van Animal Rights ja of nee in dezelfde schuur waren gefilmd waar de inspectie was gehouden? Zijn deze beelden dan gewoon een weergave van ‘business as usual’? Of had de NVWA de beelden van Animal Rights bekeken en daarop wél misstanden geconstateerd? Had de boer, nadat de video online ging, wellicht kunnen vermoeden dat een inspectie zou volgen, en snel de (half)dode kippen opgeruimd? Of is het altijd al zo dat (half)dode kippen overdag worden opgeruimd, waardoor je bij inspecties letterlijk een verschil van dag en nacht vindt? Bij een eerder vergelijkbaar incident met beelden van actiegroep Ongehoord, zei een pluimveehouder: ‘Overdag halen we de dode hennen weg’.

Of dit de verklaring is, het blijft gissen – want NVWA reageerde niet of, na aandringen, met algemene en ontwijkende antwoorden, waardoor al deze vragen onbeantwoord bleven. Zo mogelijk nog schokkender dan de beelden van de ‘horrorschuur’ was dit volstrekte gebrek aan nieuwsgierigheid van de NVWA naar een verklaring voor de discrepantie tussen hun bevindingen en die van dierenbeschermers. Zo snel als ze erbij waren om in tweets te verklaren dat ze geen misstanden hadden waargenomen, zo moeizaam en ontwijkend waren hun antwoorden op vragen van mensen die zich zorgen maken om dierenwelzijn en oprecht proberen te begrijpen hoe dit mogelijk is.

De NVWA heeft als taak erop toe te zien dat dierenwelzijnswetten niet overtreden worden en zou als ‘autoriteit’ boven de partijen moeten staan. Mede door drastische bezuinigingen zijn veel deskundige medewerkers verdwenen en kan de NVWA slechts een deel van de stallen inspecteren. Ernstige misstanden in de veehouderij komen steevast aan het licht door ongesubsidieerde organisaties als Animal Rights, Eyes on Animals en Varkens in Nood. Je zou denken dat de NVWA deze organisaties dankbaar is voor hun werk, omdat zij wetsovertredingen naar buiten brengen die anders nooit ontdekt zouden worden. De kille arrogantie van de NVWA in reactie op burgers die zwaar tillen aan deze beelden – mensen die dierenwelzijn wél serieus nemen – roept twijfels op over de onpartijdigheid van de NVWA.


Laatste publicatie van RoosVonk

  • Je bent wat je doet

    van zelfkennis naar gedragsverandering

    2019


Geef een reactie

Laatste reacties (11)