1.443
62

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Heeft Geert voldoende belang bij vrijspraak?

In circus Wilders is Bram de dompteur 

De échte verlosser zweeg tegenover zijn rechter (Luc. 23:9) maar de nieuwe Messias van rechts heeft zijn woordje meteen klaar. Nadat Bram Moszkowicz bij de wrakingskamer bakzeil had gehaald, twitterde hij al gauw: “Teleurstellend dat wrakingsverzoek is afgewezen. Hoge heren houden elkaar de hand weer eens boven het hoofd. Het circus gaat nu weer verder”.

Weeg het op je hand en proef het. “Hoge heren houden elkaar de hand weer eens boven het hoofd”. Dat wordt gezegd door de leider en absolute machthebber van een politieke partij die een sleutelpositie heeft in het parlement en die het zittende kabinet kan maken en breken. Wilders hoeft maar met zijn vingers te knippen, of Mark Rutte, Piet Hein Donner, Henk Kamp en al die anderen duikelen van het pluche.

Een ding moet gezegd: als héér gedraagt Wilders zich niet. Zijn toon en stijl horen eerder thuis bij de brutale en ongemanierde parvenu. Maar een hoge heer is hij ondanks dit onhebbelijk gedrag wel. Hij hoort bij de macht. Hij maakt deel uit van het establishment. Hij geeft zijn tegenstander het nakijken. Hij is zelf waar hij anderen van beschuldigt. In de rechtszaal is Geert Wilders de allerhoogste heer. Daarom meent hij zich ook te kunnen veroorloven om de rechtsgang waaraan hij is onderwerpen “het circus” te noemen.

Welnu, de spreekstalmeester en dompteur in dat circus zijn niet zijn rechters. Die hebben zich in de persoon van Bram Moszkowicz verenigd. Beschikte deze rechtsgeleerde over enige humor, dan had hij als Pagliasso voor een bevrijdende, ontwapenende en uiteindelijk overtuigende lach kunnen zorgen, maar zijn talenten beperken zich tot een verbeten ondervragingstechniek en een klappen maar – zo bleek vanmiddag – lang niet altijd ráken met de juridische zweep. Wie dat niet gelooft, leze de uitspraak van de wrakingskamer na.

En Geert Wilders? Geert Wilders is de directeur van het circus waarvan hij en hij alleen de tenten in de rechtzaal heeft opgeslagen. Hij is de opdrachtgever van zijn raadsman. Hij bepaalt of de zaak op een normale wijze wordt afgewikkeld. Het hangt van hem af of Openbaar Ministerie en advocaat de kans krijgen om samen en in vereniging elk met hun eigen argumenten vrijspraak te bepleiten zodat er een vonnis komt dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland verbreedt én verankert tegelijk. Geert Wilders  heeft het zelf in de hand. Het is zijn circus.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (62)