Laatste update 15:10
1.529
21

Fractievoorzitter PvdA Amsterdam

Marjolein Moorman is fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam en Universitair Hoofddocent Politieke communicatie aan de Universiteit van Amsterdam.

Heeft u het bonnetje nog?

Volgende week stemt de Tweede Kamer over een plan om de prijs voor sociale nieuwbouwwoningen te verhogen boven de liberalisatiegrens. Een cadeautje is het allerminst. Het plan heeft vooral nadelen.

4754674310_20b2c7cc3c_zIn Den Haag ontvouwt zich een nieuw plan om de vastgelopen woningmarkt op gang te krijgen. Minister Blok wil het aantal punten op basis waarvan de huur voor kleine Amsterdamse nieuwbouwwoningen (max 40 m2 ) wordt vastgesteld, verhogen. Een mooi cadeau aan de stad Amsterdam, zo presenteerde Minister Blok de maatregel.

Maar een cadeau is het allerminst. Niet voor de huurders, niet voor de vastgelopen woningmarkt en niet voor het gemengde karakter van de stad.

Huurders mogen straks flink betalen om de kleinste studio’s en appartementen te bemachtigen. Door het aanpassen van de puntentelling, zullen huren – die nu nog onder de 710 euro per maand liggen – al snel oplopen tot 900 of 1.000 euro per maand voor de allerkleinste woningen in de stad. Dat raakt vooral mensen met een laag inkomen én de middenklasse.

Ook lost dit niets op voor doorstroming. Wie verlaat nou een sociale huurwoning om voor zulke woekerprijzen in een piepklein appartement te gaan wonen? Het zal de wachtlijst voor sociale huurwoningen eerder doen groeien dan afnemen.

Tot slot is dit zeer schadelijk voor het gemengde karakter van de stad. Ontwikkelaars staan momenteel in de rij om de schaarse grond in de stad te bebouwen. En er is natuurlijk vanuit financieel oogpunt niets aantrekkelijker dan kleine woningen bouwen waar je snel veel geld mee kan verdienen. Zo verdwijnt de schaarse ruimte die we kunnen gebruiken om sociale huurwoningen en grotere gezinswoningen te bouwen. En dat in een tijd dat de sociale huurvoorraad in de stad sowieso al met een fors tempo aan het slinken is.

Wij willen Amsterdam een betaalbare, gemengde en toegankelijke stad houden. Daarom zenden we het cadeau van Blok liever onuitgepakt retour. Voor een volgende geste geven wij meteen een tip mee: geef ons iets waar Amsterdam echt beter van wordt, in plaats van een cadeau waar alleen commerciële verhuurders van profiteren.

Deze opinie is geschreven met 
Erik Flentge – Raadslid van de SP in Amsterdam.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)