3.979
21

Filosoof

Mihai Martoiu Ticu is in Utrecht afgestudeerd in de wijsbegeerte en internationaal recht. Hij is op 7 februari 1968 in Roemenië geboren en is sinds 1990 in Nederland.

Help! Asielzoekers zetten ouderen op transport!

Dáárom is factchecken zo belangrijk

‘WTF!’, twitterde Fleur Agema dinsdag. En ik volgde haar link willoos naar de site ‘De Nieuwe Realist’, waar Joost Niemöller explosief kopte: ‘Eindhoven gooit ouderen uit tehuis. Plaatsmaken voor asielzoekers.’ Dit moest ik zeker lezen, want hoe durf je als gemeente ouderen zomaar te verdrijven? Voor buitenlanders? Leest u zelf maar:

‘Het is nog niet openbaar gemaakt, maar het is weldegelijk realiteit. In Eindhoven zet de gemeente ouderen uit het verzorgingshuis de Orangerie, om het dienst te kunnen laten doen als nieuw in te richten asielzoekerscentrum. De LPF Eindhoven stelt er nu vragen over…Het is een schande dat het gebeurt. Maar dat het ook nog eens op achterbakse wijze gebeurt, dat maakt het nog erger.’

Bezorgd door deze realiteit, heb ik mijn burgerlijke plicht gedaan: meteen de gemeente en de zorggroep Archipel op het matje geroepen; en om meer informatie gevraagd aan Rudy Reker – de steller van de raadsvragen. Hij antwoordde als volgt:

‘Nee, dat verhaal is niet juist. Dat staat ook niet in onze raadsvragen. De Orangerie is als een tijdelijk complex en is gebouwd omdat de Landrijt nieuwbouw zou plegen op dezelfde locatie als voorheen. Veel bewoners met verzorgende zijn weer terug naar de Landrijt. Deze week gaan de laatste bewoners met de laatste verzorgende ook weer terug. Vanaf eind deze week staan de gebouwen dan leeg. Over het vervolg en de informatie die ons heeft bereikt gaan de raadsvragen.’

Mevrouw Van Nieuwland – Peters, van Archipel, belde me heel lief terug en bevestigde het bovenstaande verhaal. Haar antwoorden op mijn vragen vat ik zo samen:
Archipel bouwde een nieuw pand voor de ouderen en als gevolg daarvan huurde men een pand (de Orangerie) van de gemeente, als tijdelijke onderkomen.
Nu is het nieuwe en fantastische gebouw Landrijt klaar en de ouderen verhuizen.
De gemeente heeft noch de ouderen, noch Archipel gedwongen te verhuizen en Archipel verhuist vrijwillig.
Heb ik de tekst van Niemöller verkeerd begrepen? Nee. De reaguurders onder zijn stuk zien zoals ik hier ‘explosief nieuws’. Obligan begrijpt hetzelfde: ‘Straks worden wij autochtonen nog op transport gezet om plaats te maken voor de explosieve instroom waaronder weer vele criminelen.’
De vraag is, waar haalt de nieuwe realist deze ‘weldegelijk realiteit’ vandaan? Er staat geen enkele suggestie in de LPF-vragen dat de gemeente de ouderen speciaal voor asielzoekers zou verjagen. Nee, volgens Archipel, verhuizen de ouderen naar een gebouw met ‘meer privacy, meer ruimte en meer comfort. Het gebouw biedt vele faciliteiten, naast de behandelruimtes is er een ruime Gasterij, twee ateliers, een internetcafé, een beautysalon, en een cadeaushop.’ Dus hoe komt Niemöller daarbij?
Ik hoop dat Fleur Agema de rest van haar wereldvisie op betere informatiebronnen bouwt. En dat ze in de toekomst een kleine factcheck doet voordat ze links tweet. Opdat wij niet dom worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)