15.078
233

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Help de verwarde mannen

Psychisch gestoorde mannen zaaien keer op keer angst, dood en verderf. Wat gaan we daar aan doen?

Het is logisch dat rond zo’n incident als dat bij de NOS er meteen naar de terreur-modus wordt overgeschakeld, zeker zo kort na Parijs. Maar intussen lijkt het probleem heel ergens anders in te schuilen.

Tristan van der V., in Alphen aan den Rijn, Karst T. in Apeldoorn, Bart van U. in Bilthoven en nu Tarik Z. in Hilversum. De complotdenker zal het meteen opvallen dat in al hun voornamen de letter T voorkomt maar de werkelijke overeenkomst is natuurlijk dat het verwarde mannen zijn die angst, dood en verderf zaaien.

Verwarde mannen waar niemand zich om bekommert. Lui waar, al dan niet tijdelijk, een steekje aan los zit. Dat roept vragen op over hoe het zit met onze geestelijke gezondheidszorg. Daar wordt al jaren fors op bezuinigd. Het is altijd al een beetje soft onderwerp maar in een politiek klimaat waarin repressie het antwoord is op vrijwel elk maatschappelijk probleem, is het weinig aantrekkelijk om te vragen om meer psychische hulpverleners.

Het zijn vrijwel altijd mannen die deze ellende veroorzaken maar in de psychiatrie worden meer vrouwen dan mannen behandeld. Waarschijnlijk omdat mannen niet graag een beroep doen op zorg. Ze gaan ook minder naar de dokter en vaak pas als het te laat is. Twee keer zoveel mannen als vrouwen plegen zelfmoord. Ze zijn kennelijk niet in staat hulp te zoeken of te krijgen.

Psychische problemen duiken ook steeds – maar meestal zijdelings – op in de verhalen over jihadisten maar op de een of andere manier lijken we dat geen aantrekkelijke verklaring te vinden voor hun gruweldaden. We willen monsters, geen patiënten. 

Deze week sprak ik in De Nacht van Jole op Radio 1 met misdaadjournalist Chris Klomp. Hij vertelde hoe succesvol tbs-behandeling is om misdadigers weer op het rechte pad te krijgen (luister hier vanaf 26:45). Tegelijkertijd ligt die methode juist vrijwel permanent onder vuur want ‘te soft’, niet hard genoeg voor de stoere kerels die zich graag opwerpen als misdaadbestrijders en zich meer laten leiden door Hollywood blockbusters dan door wetenschap.

Er zijn veel types die het spoor bijster zijn. Journalisten worden voortdurend benaderd door verwarde types met krankzinnige complotverhalen. We lachen erom, halen onze schouders er over op en gaan verder met het dagelijks werk. Het is de olifant in de kamer. We leven in een maatschappij die misschien perfect lijkt maar waar talloze mensen niet in mee kunnen komen. Vooral bij mannen is de druk hoog en zijn de problemen ernstig. Ze vluchten in fantasiewerelden en kunnen er niet uit ontsnappen.

Ze zouden meer hulp moeten krijgen. Er moet psychiatrische gezondheidszorg speciaal gericht op getroebleerde mannen komen. Het weghalen van de korte lontjes, het detoneren van psychische tijdbommen. Het is waarschijnlijk effectiever dan al die idiote poortjes die het gevaar alleen maar proberen tegen te houden, zonder het te voorkomen. Help de verwarde mannen. Daar worden niet alleen zijzelf maar de hele samenleving gelukkiger van.

Lees ook: Beveiliging

screenshot: Robert de Niro in Taxi Driver

Geef een reactie

Laatste reacties (233)