Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Help Griekenland op een nette manier de euro uit

  •  
03-06-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_4fb1e66243.jpg
Griekenland gedraagt zich als een waterbed: het buigt door waar de Europese leiders van gewicht neerploffen maar bolt ergens weer op
Terwijl de wereld zich druk maakt om Sepp Blatter en de bestuurscrisis bij de FIFA, nadert het drama Griekenland zijn ontknoping. Als Merkel, Hollande en Draghi nachtelijke vergaderingen gaan houden, terwijl voor de deur de limousines worden gesignaleerd van grote captains of industry, dan is er echt iets ernstigs aan de hand. Griekenland gedraagt zich ondertussen als een soort waterbed. Het buigt door waar de Europese leiders van gewicht neerploffen maar bolt ergens weer op. Op woensdagochtend bleek premier Tsipras een soort ultimatum gesteld te hebben: hij betaalt niets meer af voor er een akkoord ligt.
Va banque Syriza heeft een belangrijke troef in handen: iedereen beweert wel dat de rest van de Europese Unie goed beschermd is tegen een faillissement van Griekenland maar voor hetzelfde geld is dat het slaghoedje voor een volgende crisis die de Krach van 2008 in de schaduw stelt. Toen dacht men immers ook dat de ondergang van de betrekkelijk kleine Lehman Brothers bank niet meer dan een paar rimpelingen zou veroorzaken. Tsipras en die sexy minister van Financien speculeren op de angst van de Europese leiders voor een nieuwe depressie. De Amerikaanse nobelprijswinnaar economie Paul Krugman waarschuwt al een tijd tegen zo’n rampenscenario. Omgekeerd gokken Hollande, Merkel c.s. erop dat de Griekse leiding op het laatste moment zal terugschrikken voor de consequenties van een staatsbankroet voor de eigen bevolking. In het casino van Monaco noemenze dat va banque spelen. Woensdagochtend  bevatte de Neue Zuercher Zeitung, een Zwitserse kwaliteitskrant die het wereldbeeld van de grote zakenlui reflecteert, een opmerkelijk commentaar. Griekse regeringen hebben altijd de spot gedreven met regels en voorschriften rond de euro, schrijft het blad.. Daarom wordt het nu tijd de consequentie te nemen: een Grexit.
Godsvermogen Dat is onder de huidige omstandigheden misschien niet eens zo’n gek idee. De Europese regeringen wringen zich nu in allerlei bochten om Griekenland binnen de euro te houden. Dat kost iedere keer weer een godsvermogen,  terwijl iedereen weet dat het land op die manier nooit uit zijn economische malaise kan komen. Je zou het land ook kunnen helpen om op een nette manier van de euro af te komen. Dat zal net zo goed het nodige kosten. De miljarden, die Nederland volgens het financiele genie Jan Kees de Jager met rente terug zou krijgen, zijn we dan definitief kwijt. Ook zal Griekenland financiele steun nodig hebben om op een gereguleerde manier terug te keren naar de drachme zonder dat dit gepaard gaat met een staatsbankroet en een financiele ineenstorting. Toch is dat misschien nog de meest menselijke en meest kostenefficiente oplossing. Doormodderen op de huidige weg is veel duurder. De prijs van een ongeregeld Grexit is helemaal niet te overzien: chaos op onze grens met het Midden-Oosten, aan de kusten van een zee vol vluchtelingenboten en terroristen aan de overkant, een wanhopig Griekenland, dat zich herinnert hoe het zijn onafhankelijkheid destijds eigenlijk aan Nicolaas I dankt, tsaar aller Russen en dat een nieuwe tsaar misschien klaar staat op opnieuw de helpende hand te bieden.
Het enige wat we nu nog kunnen doen, is de schade zoveel mogelijk te beperken. Elke zakenman weet het: wie zijn verlies niet kan nemen, is zeker ten ondergang gedoemd.
Lees hier het commentaar over een grexit in de Neue Zuercher Zeitung.
Cc-foto: Martin Schulz
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.