10.213
39

Communicatieadviseur

Maureen (geboren 1973) is zelfstandig communicatieadviseur, schrijver en copywriter. Ze bracht een aantal jaar van haar jeugd door in Parijs en woonde op latere leeftijd in Rome en Cannes, maar woont nu in Almere Buiten. Ze studeerde Frans en Communicatie. Maureen schrijft voor verschillende websites en haar columns gaan meestal over vrouwenzaken en het leven in het dagelijks bestaan. Ze werkt op dit moment aan haar debuutroman.

Help, ik word veertig

Blijkbaar is er niets zo onaantrekkelijk als een aantrekkelijke vrouw die niet oud wil lijken

Over een maand word ik 40. VEERTIG. En ik zou graag willen zeggen dat ik er geen mening over heb, of in elk geval geen negatieve.

Ik zou er graag zo ontzettend oké mee willen zijn dat het me niet raakt als mensen vragen of ik ertegenop zie om veertig te worden. Ik antwoord dan ook dat ik er helemaal niet mee zit en dat ik überhaupt blij ben dat ik nog leef. En dat ben ik ook, natuurlijk ben ik dat.

Maar eigenlijk vind ik het vreselijk. 

Ik heb een stagiaire die in 1990 is geboren en dit jaar afstudeert. Bij de kapper word ik geconfronteerd met tijdschriften waarin kapsels staan voor elke leeftijd: vanaf 40 jaar moet je lange haar er toch echt af. Een goede vriend weigert te daten met vrouwen boven de 35, maar vindt wel dat ik er nog goed uitzie voor mijn leeftijd. Hoezo zie ik er nog goed uit voor mijn leeftijd?! En waar ligt het omslagpunt, vanaf welke leeftijd kun je er goed uitzien voor je leeftijd?

Belegen
Humberto Tan interviewde de 38-jarige Katja Schuurman tijdens RTL Late Night. La Schuurman werd geïntroduceerd met de woorden “belegen is het nieuwe jong” en mocht zich meteen gaan verdedigen. Want waarom was ze nooit een serieuze actrice geworden, zoals Carice van Houten, terwijl ze wel de potentie had? Werd het niet eens tijd dat ze wat serieuzere rollen ging oppakken?

De mooie, wijze en getalenteerde Katja antwoordde dat ze niet met haar leeftijd zat. Dat ze zich niet in een hokje wilde laten duwen en dat ze helemaal oké was met de dingen die ze doet.

Als je dertig bent mag je twijfelen over de keuzes die je nog moet maken. Als dolende dertiger praat je makkelijk over je dertigersdip. Je dilemma’s over al die keuzes die je nog kunt maken doen het goed op feestjes: wel of geen kinderen, de stad of toch dat boerderijtje, een vast contract of misschien toch freelancen? En je bent dan misschien geen twintiger meer, maar er is geen portier die zijn wenkbrauwen optrekt als je die nieuwe, hippe club binnenloopt. Er valt nog van alles te kiezen en te doen en dat is dus precies het probleem. Een luxeprobleem waarmee je prima voor de dag kunt komen en kunt rekenen op begrip.

Botox
Nee, dan de veertigers in hun midlife. Waar je als dertiger nog mocht twijfelen over je keuzes, moet je je als veertiger verantwoorden óver die keuzes.

De grappen over mijn buurman die een motor kocht voor zijn veertigste verjaardag en meteen een tattoo liet zetten, doen het nog steeds goed tijdens de buurtbarbecue. En de buurvrouw die bekend stond als het lekkerste wijf van de straat, moet het ook ontgelden nu ze 43 is geworden en de botox heeft ontdekt. Want blijkbaar is er niets zo onaantrekkelijk als een aantrekkelijke vrouw die niet oud wil lijken. Een vrouw met botox ziet er niet jonger uit, maar als iemand die denkt dat ze te oud is. 

Eerlijk is eerlijk: ik doe zelf net zo hard mee. Laatst sprak ik een vrouw die me duidelijk probeerde te maken hoe fantastisch het is om veertig te worden. Ze was er niet eens mee bezig geweest, want te druk met andere, “veel belangrijkere zaken”. Ik knikte instemmend, maar speurde ondertussen in haar gezicht naar lijntjes, kraaienpootjes en pigmentvlekken. En zo glij ik langzaam en volkomen onsolidair met andere vrouwen van de salonfähige dertigersdip in een meelijwekkende midlife-crisis. We blijven zoeken naar de perfectste versie van onze perfecte zelf. En daarin zit ‘m nu net de crux.

Gracieus
Het kostte mij 40 jaar om te ontdekken dat ik best goed gelukt ben, met mij is er veel minder mis dan ik dacht. Daarom vind ik het ronduit lullig dat mijn lijf zich nu langzaam overgeeft aan de zwaartekracht. Mijn twintigjarige lichaam zou een fantastische match zijn geweest met mijn bijna veertigjarige geest. 

En ja, natuurlijk is het ronduit oppervlakkig om je te gedragen als een ex-trophywife die het helemaal niet zo hunky-dory vindt om ouder te worden. Als je als vrouw eenmaal de veertig hebt bereikt, gaat het vooral om stijlvol zijn. Gracieus, zelfbewust, lekker rond met lachrimpeltjes, vol zelfvertrouwen, lekker authentiek volledig in touch met jezelf en je zwangerschapsstriemen. 

Maar nu nog even niet. Vooralsnog ben ik 13 november jarig en noem me oppervlakkig, maar it’s my party and I cry if I want to. Dan kunnen we daarna het leven wel echt laten beginnen.

Volg Maureen ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (39)