1.247
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Helpt aspirine eierstokkanker te voorkomen?

Je gaat je afvragen of we aspirine niet beter aan het drinkwater kunnen toevoegen

Vrijdagochtend las ik een nieuw onderzoek over acetylsalicylzuur en ik moest erom glimlachen. Acetylsalicylzuur zou een rol kunnen spelen bij het voorkomen van kanker van de eierstokken, staat erin. Nou en? Er worden zoveel dingen ontdekt. Toch is het bijzonder want acetylsalicylzuur heeft een speciale geschiedenis.

Mocht je niet weten wat acetylsalicylzuur is, dan helpt het misschien als je weet dat het de naam van het werkzame bestanddeel van aspirine is. Dat is waarschijnlijk een van de oudste medicijnen die we kennen. De oude Romeinen vonden het in de bast van de zilverberk en gebruikten acetylsalicylzuur al tegen koorts en pijn. Eind 19de eeuw ontdekte het bedrijf Bayer hoe het synthetisch gemaakt kon worden. Al snel was het wereldwijd de populairste pijnstiller. In de loop van de 20ste eeuw heeft men geprobeerd het tegen van alles en nog wat in te zetten: als slaapmiddel, als middel om abortus op te wekken, zelfs als zelfmoordmiddel.

Toen gedurende de eerste wereldoorlog de internationale handel stil kwam te liggen, hielden de Engelsen en de Amerikanen zich niet meer aan het octrooi op het Duitse product. Vanaf die tijd gebruiken ze in die landen ook het woord acetylsalicylzuur niet meer en heet het bij hen Aspirin. Wij bleven nog even hannesen met het rare woord.

Eind jaren tachtig werd ontdekt dat acetylsalicylzuur een rol kan spelen bij het voorkomen van een tweede hartinfarct bij mensen die al een eerste gehad hebben. Elke dag een klein beetje acetylsalicylzuur helpt al. Inmiddels is het niet meer weg te denken bij de standaardaanpak van een hartinfarct. Acetylsalicylzuur is bovendien een grote rol gaan spelen bij het dun houden van het bloed. In die tijd was de rol van acetylsalicylzuur als meest gebruikte huismiddel tegen pijn en koorts wel een beetje voorbij. Het veiligere paracetamol had die plek overgenomen. Bij kinderen werd het afgeraden, bij volwassenen was het risico op maagproblemen bij langdurig gebruik steeds meer een probleem geworden.

Nog weer later werd ontdekt dat acetylsalicylzuur een rol kan spelen bij het voorkomen van darmkanker. Er waren zelfs berichten over een rol bij de preventie van andere vormen van kanker.

Daarbij komt nu dus dit nieuwe onderzoek met als uitkomst dat het misschien ook wel een rol kan spelen bij het voorkomen van eierstokkanker. Je gaat je afvragen of het niet beter aan het drinkwater kan worden toegevoegd, maar tja, de balans tussen voordelen en nadelen laat zien dat als je gezond bent de voordelen eigenlijk nihil zijn en de nadelen potentieel groot.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)