1.727
26

Schrijver, journalist en activistisch ondernemer

Foto: Lenny Oosterwijk

Hema en de sprinkhanen

Een minuut leestijd: Laat het bedrijf eerst failliet gaan waardoor alle miljardairs/schuldeisers het nakijken hebben

Veel gedoe over de prijs van de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (HEMA). Na een flinke afprijzing staat het weer klaar om te worden overgenomen door de volgende (durf?)kapitalist. De huidige eigenaar miljardair Boekhoorn zei gisteren in Follow the Money: “Ik weet het niet, maar ik ben bang dat er nu weer een nieuwe private equity-eigenaar komt. Voor Hema zou dat niet goed zijn.”

De nieuwe eigenaar kan dezelfde truc uithalen als die de sprinkhaanfirma Lional Capital deed. Die namen het bedrijf in 2011 over en hebben de HEMA leeggeplunderd door leningen uit te schrijven om die er vervolgens uit te halen. Dat doet nu het bedrijf uiteindelijk de nek om.

Een drietal wetenschappers hadden vóór het weekend in het NRC nog een perfecte oplossing voor het HEMA-probleem. Nadat er overheidssteun ter sprake was gekomen stelden Buijs, Canoy en van der Kooi: Laat het bedrijf eerst failliet gaan waardoor alle miljardairs/schuldeisers het nakijken hebben en maak er dan een coöperatie van. Klanten, personeel en franchisenemers worden eigenaar met de overheid en institutionele beleggers als financier. Eigenlijk ook een prima idee voor de KLM. Gewoon failliet laten gaan en een echt Nederlandse firma met dezelfde naam een doorstart laten maken. Met de 2 tot 4 miljard die de overheid erin wil steken komt dat vast goed. Leg het eigendom bij mensen die een bedrijf draaiende houden, groot maken en die er verantwoordelijk mee omgaan. Bestrijdt de sprinkenhanenplaag voor ze weer een volgend bedrijf leegvreten.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)