8.391
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Herken de narcist

Misschien komt het doordat we voortdurend benaderd worden als individu en steeds minder als lid van een gemeenschap

Hier hebben we dan eindelijk het antwoord op de vraag hoe je een narcist herkent.

Het schijnt met maar één vraag te kunnen.

Je weet natuurlijk hoe schadelijk narcisten zijn in gemeenschappen van zachtmoedige mensen. Ze voelen geen enkele empathie en zijn niet in staat om maatschappelijk mee te doen. Alles gaat alleen maar om henzelf. Je zal ermee getrouwd zijn, je zult zo’n vader of moeder hebben, je zal met zo iemand moeten werken. Er is maar één  middelpunt, iets waar alles om draait en dat is die vreselijke narcist. Hij of zij kan ook heel grappig zijn en charmant, zolang het maar over hem of haar gaat. Als je niet uitkijkt leeft een narcist je helemaal leeg en bezorgt je een minderwaardigheidscomplex.

Narcisme is ongelooflijk hot. Er wordt wat over afgeschreven tegenwoordig. Dat komt waarschijnlijk ook omdat het in de officiële lijst van psychische aandoeningen is opgenomen en dat zorgt ervoor dat er meer geld beschikbaar is voor allerlei onderzoeken naar narcisme.

Hoe herken je dus een narcist, want voor je iemand je ja-woord geeft of voor je zo iemand in je bedrijf aanneemt zou het voordelen kunnen hebben daar van op de hoogte te zijn. Nou je vraagt dus gewoon: ben jij een narcist, want een narcist heeft geen enkel probleem dat toe te geven. Hij of zij is toch gewoon superieur. Daar kun je lang of kort over praten, maar laten we het maar toegeven. In een onderzoek werd getoetst of die ene vraag betrouwbaar was vergeleken met ingewikkelder vragenlijstjes. En ja hoor, het blijkt perfect te werken.

Rest wat mij betreft de vraag waar onze huidige obsessie met narcisme vandaan komt. Misschien komt het doordat we voortdurend benaderd worden als individu en steeds minder als lid van een gemeenschap. Vanaf jonge leeftijd wordt in opvoeding en opleiding nadruk gelegd op onze individuele prestaties. Daarnaast zorgt marketing dat je altijd op jouw ‘individuele’ eigenschappen wordt aangesproken. Door profilering weten de verkopers van producten die samenhangen met je presentatie en prestaties je blindelings te vinden om je ego te versterken. Je bent een superheld, geloof me maar.

Zou het zo kunnen zijn dat we gewoon allemaal steeds meer middelpunt van de chaos waarin we leven zijn geworden en dat er narcisten zijn die dat toegeven en dat er narcisten zijn die de sociale vaardigheden hebben om dat te camoufleren (of je ze nu 1 vraag of 21 vragen stelt)?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)