1.249
85

Tweede Kamerlid GroenLinks

Mariko Peters (1969) is Tweede Kamerlid voor GroenLinks sinds 2006. Ze is woordvoerder op Buitenlandse Zaken, Defensie, Privacy, Europese Zaken en Cultuur & Media. Peters was voorheen werkzaam als mensenrechten-jurist bij de OVSE-missie in Bosnië en Herzegovina en als diplomaat in Afghanistan. Zo was zij namens de Nederlandse regering de adviseur van Dr.Rangin Dadfar Spanta, de minister van Buitenlandse Zaken van Afghanistan. Hierbij is ze nauw betrokken geweest bij democratiseringsprocessen en armoedebestrijding. De in al die jaren opgebouwde kennis en ervaringen gebruikt ze nu als Kamerlid om te strijden voor vrede, mensenrechten, democratisering en stabiliteit in de wereld. Ze studeerde rechten aan de Universiteit Leiden tot 1995. In 1996 behaalde zij haar Master of Law aan de Columbia University School of Law in New York.

Herover de kunst op de macht

De kunstenaars scheppen het Nederland waar wij van houden

Met een grote ‘Mars der Beschaving’ uitte de Nederlandse kunstsector zondag en maandag een laatste noodkreet tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Kamerlid Mariko Peters sprak de demonstranten maandag toe. Dit is de tekst van haar speech:

Beste Mark, minister-president van hardwerkend en ondernemend Nederland!

Wat hier vandaag op het offerblok ligt zijn niet alleen de hoofden van kunstenaars. Hier ligt ook het ideaal van de open samenleving op zoek naar reflectie, schoonheid en geluk. Het ideaal van een samenleving die gelooft in haar eigen vooruitgang, die gelooft dat de samenleving meer is dan arbeid en kapitaal en waar waarheid niet in pacht is van de toevallige machthebbers.

Deze kunstenaars, die hun hele leven hebben ingezet voor de kunst – daarom staan zij hier vandaag – zoeken als geen ander de grenzen op van het collectieve zelfbeeld. Een zelfbeeld dat zoals ieder ander zelfbeeld onvolkomen en leugenachtig is. Zij zoeken wat achter dit zelfbeeld schuilt, de duistere motieven en de onuitspreekbare verlangens en waarheden.

Op het podium, in de tentoonstellingsruimte, in de kunstacademies en op websites zijn zij de voorvechters van een open samenleving. Daar wordt de alledaagse verbeelding van de werkelijkheid ontleed, herschikt en vervangen; sleetse  ‘waarheden’ ondervraagd en ontkracht.

Beste Mark, dit land waar jij zo trots op bent en waarvan je de Hollandse waarden wilt verdedigen, heeft hardwerkende kunstenaars voortgebracht die met passie steeds nieuwe publieken opzoeken en creatief ondernemen. Daarbij sparen zij zichzelf niet. Materieel gemak, sociaal aanzien en financiële zekerheid hebben zij ingeruild voor de vrijheid om te verbeelden. De vrijheid waar jij zo van houdt, Mark. Zij bouwden daarmee een samenleving met een ongelofelijk prachtig en levendig cultureel leven en bereikten daarmee voor ons allemaal de wereldtop. Dat is een Nederland waar wij van houden! Dat heb jij ook in wervelende speeches verwoord,  voordat je dit fragiele weefsel aanbood aan valse, revanchistische sentimenten!

Wat schiet je nou op met deze ideologische knieval? Welke orgastische bezuinigingsdoelstelling bereik je hiermee? Je kan er nog geen vijf kilometer snelweg van aanleggen!

Je geeft het ideaal van de open samenleving waar mensen naar vernieuwing en geluk zoeken, op. Als je houdt van de muze, spreek dan de kunsten aan als je liefhebbende partner die het land waar wij wonen sterk maakt en nieuwe verhalen geeft. Maar je angstige adjudanten in de Kamer durven dat partnerschap niet aan. VVD en CDA willen deze kunstenaars niet eens laten deelnemen aan de hoorzitting die zodra hierbinnen plaats gaat vinden, zoals ik had voorgesteld. Durven ook niet een hoorzitting in een publieke ruimte te houden.

Alleen hier op het plein mogen jullie nog even ‘boksen’.

Lieve mensen, daar gaan we ons niet in berusten. Wij staan hier en zijn niet verslagen. Dit is een politiek reveil. In welke samenleving wil je wonen?? Ik roep jullie op om onderling solidair te zijn, en plannen te smeden voor een herovering van de kunst op de politiek. GroenLinks wil, evenals jullie, het ideaal van de open samenleving en de rol die kunstenaars daarin spelen niet opgeven. Laat daar de creatieve krachten op los!

La lucha continua!

Geef een reactie

Laatste reacties (85)