1.009
31

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het algemeen vergeten christelijk geloof?

Wellicht is het een goed idee om Judas uit te roepen tot schutspatroon van de Nederlandse kliklijnen

Vanavond zendt de EO voor de tweede maal het eigentijdse alternatief uit van de Matthäus Passion. Heel Nederland is uitgenodigd om the Passion mee te maken met Danny de Munk in de rol van Jezus. Het bisdom Rotterdam zet gratis bussen in om het duizendkoppig publiek te vervoeren.

Donderdagochtend verscheen in het ontbijtnieuws Charly Luske, die de rol van Judas vertolkt. Hij gaf een alleszins aannemelijke karakterschets van de schurk in het verhaal. Volgens hem was Judas geen schurk, maar een goed mens die foute dingen deed en iemand die zo gekwetst was dat liefde in haat verkeerde. Dat had hij goed gezien. Wellicht is het een goed idee om Judas uit te roepen tot schutspatroon van de Nederlandse kliklijnen.

Maar Charly haalde in het vuur van zijn betoog wel het Oude en het Nieuwe Testament door elkaar. Diezelfde ochtend schreef Ben Wagendorp in de ooit rooms katholieke Volkscourant een column waarin hij meldde dat Jezus op donderdag aan het kruis was gestorven. Hij zat er een dag naast – het was op goede vrijdag. Deze fout zal wel het gevolg zijn van grote haast vlak voor het verstrijken van de deadline, maar het is toch veelzeggend.

Ondertussen zal de EO met de verpopte passie zeker kijkcijferrecords boeken. Ongetwijfeld kan men op de internationale TV-beurs in Cannes hoge ogen gooien met het format. Ook anderen proberen er een centje aan te verdienen. Metro bracht een speciale passiebijlage uit met veel advertenties en een vijftal interessante culinaire arrangementen waarbij niemand op de gedachte was gekomen dat hier toch een merkwaardige toespeling plaats vond op het Laatste Avondmaal. 

Alweer jaren geleden schreef professor Kuitert een bestseller met de titel “Het algemeen betwijfeld christelijk geloof”.

Misschien kun je beter spreken over het “algemeen vergeten christelijk geloof”.

Of toch niet?  Ik weet zeker dat het publiek – in de huiskamers en op straat – diep geroerd zal zijn. En dat de kern van de boodschap met volle kracht tot het hart van Nederland doordringt. Dat komt omdat dit verhaal met zijn liefde en haat, spijt en vergeving, moed en lafheid, verraad en trouw, ondergang en verlossing, dood en wederopstanding, omdat dit grootse verhaal dus zich door niets of niemand laat verkrachten.

Neem dat aan van een overtuigde agnost.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (31)