Laatste update 09 februari 2019, 00:10
3.305
47

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het beroep ‘mantelzorgzorgmakelaar’, waarom dulden we dat?

'Bizar dat duizenden uren verloren gaan aan wezenloos geouweteringhoer in groepsverband, zodat een situatie blijft bestaan waarin de burger een zorgmakelaar nodig heeft om iets voor elkaar te krijgen bij instanties waaraan hij zich blauw betaalt'

Afbeelding: screenshot Nieuwsuur

Vrijdagavond zond Nieuwsuur een reportage uit waarin een nieuw en steeds populairder beroep werd gepresenteerd, dat van mantelzorgmakelaar. Je kunt er 70 euro per uur mee verdienen. En het hangt een beetje van de gemeente af of de klant dat bedrag vergoed krijgt.

Fout
Zo’n klant is iemand die zorg probeert te regelen voor zichzelf, voor een kind, voor een zieke ouder. Zonder speciale studie schijn je er tegenwoordig niet meer doorheen te komen bij de instanties. Voorbeeld uit de reportage: dochter maakt de fout om bij de aanvraag van hulp voor de demente moeder op te geven dat deze een beetje suïcidaal was en psychische problemen had. Dat was nu juist een reden om de aanvrage voor hulp af te wijzen want ze deed een beroep op de verkeerde wet. De zorgmakelaar (70 euro per uur) wist dat wel en bood een uitweg.

Dit alles werd met grote kalmte gebracht alsof het allemaal normaal was. Aan het eind werd nog gemeld dat minister Hugo de Jonge in overleg was met de zorgverzekeraars, de gemeentes en nog wat instanties om te zien welke regels vereenvoudigd zouden kunnen worden en dat wij aan het eind van het jaar meer zouden horen.

Verbijsterend
Het is verbijsterend dat deze krankzinnigheid wordt geduld. Het is volkomen van de pot gerukt dat die types in Den Haag, die de brutaliteit hebben zich volkvertegenwoordigers te noemen, niet massaal in opstand komen en de de minister laten we zeggen drie maanden geven om deze teringzooi op te ruimen. Het is bizar dat duizenden en duizenden mensuren in de hogere salarisschalen verloren gaan aan wezenloos geouweteringhoer in groepsverband zodat een situatie blijft bestaan, waarin godbetere de burger een zorgmakelaar nodig heeft om iets voor elkaar te krijgen bij instanties waaraan hij zich blauw betaalt aan belastingen en verzekeringspremies.

Het zijn zzp-ers, die zorgmakelaars. Zelfstandigen zonder personeel. Ondernemers.

Niet dat het uniek is hoor, dat soort functies. Wie wat te maken heeft gehad met bananenrepublieken kent wel de figuur die je nodig hebt om door de lokale bureaucratie heen te komen, vooral als het met de douane te maken heeft of met een rijbewijs of zo. In Brazilië heet zo’n functionaris ‘Despachante’.

Nederland is dus blijkbaar ook tot dit niveau gezonken. En dan ook nog op het terrein dat iedereen het pijnlijkst raakt: de zorg.

En we zijn zo murw dat we het met zijn allen accepteren. We bellen in wanhoop de zorgmakelaar en op de televisie zien we hoe Jaïr Ferwerda met zijn geinponem zijn microfoon onder de neus van minister De Jonge houdt. “Zullen wij?”, zegt hij “Laten we het maar doen”, antwoordt de minister olijk. Ze gaan bij Mascolori op de Nieuwe Binnenweg absurde schoenen kopen. Natuurlijk in De Jonges vaderstad Rotterdam.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (47)