10.316
144

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Het bestaat: Oranje-haat

Waarom de columnist van De Telegraaf liever heeft dat Spanje wint

Rob Hoogland, de scherpslijpende columnist van De Telegraaf twitterde zaterdag dat als het er op aan komt hij toch liever heeft dat Spanje wereldkampioen wordt.

Ik knipperde nog even met mijn ogen maar hij had het echt op Twitter geschreven:

God belde net. “Ik overweeg je de wereldtitel te gunnen”, zei Hij. “Maar dan moet je PaarsPlus erbij nemen. Deal?” Nee dus. Viva Espana!

Liever Spanje wereldkampioen dan een PaarsPlus kabinet. Je denkt eerst dat het door de wamte komt die hem teveel is geworden. Maar nee. Hoogland is zo’n rabiaat rechts type die een diepe haat koestert tegen alles wat links is. Hij is zelfs bereid zijn vaderlandszege te verkwanselen als hij denkt links daar een hak mee te kunnen zetten. In zijn eigen krant zouden ze zo iemand normaal gesproken een landverrrader noemen. Maar Rob is van De Telegraaf en als er iets is dat die krant niet doet dan is het de eigen mensen bekritiseren. Dus mag Rob best schrijven dat hij wil dat Spanje het WK wint.
Dat de Telegraaf-columnist z’n linkshaat zelfs in dit uur van de waarheid nog belangrijker acht dan Oranjeliefde is opmerkelijk. In de rest van Nederland verdringt Oranje alle verschillen. Dat kan omdat Oranje alles overstijgt, niet onbelangrijk in een land dat geboren is uit verdeeldheid. Oranje overstijgt het verschil tussen katholiek en protestant, het verschil tussen Holland en de rest van Nederland.
Oranje overstijgt ook met gemak het politieke verschil tussen links en rechts. Behalve dan bij Rob Hoogland. Al zal hij zeggen dat het maar een grapje was, het standaardexcuus van de lomperik. Ok, een grapje, maar wel een links-rechts grapje. Dus zo diep zit dat Oranje-gevoel niet bij Hoogland.
Oranje is een geniaal concept. Oranje is verenigend maar niet uitsluitend. Datzelfde geldt voor het legioen. Zet een oranje petje op en je hoort erbij. Dat weet zelfs de Spanjaard verderop in de straat.
Het is een vreedzaam nationaal gevoel. Dat is heel anders dan een nationalisme dat gericht is op haat en er op uit is anderen de maat te nemen. Oranje is een beweging die ideologische verschillen overbrugt met maar één wens: we moeten samen werken, samen winnen. Waar doet dat in zekere zin nog het meest aan denken? Juist: PaarsPlus. En ineens snap je Rob Hoogland. Oranje staat voor wat hij haat.
Ondertussen maak ik me om iets heel anders zorgen. Ik heb altijd beweerd dat het vertrek van Balkenende een zegen voor Nederland is, dat we na acht jaar onder een grauwsluier geleefd te hebben de zon weer gaan zien. En kijk: kort nadat hij zijn aftreden aankondigde haalt Nederland de WK-finale en verkeert het land in jubelstemming.
Dat leidt er alleen wel toe dat vanaf nu al het positivisme dat op Nederland neerdaalt aan de prestaties van Oranje wordt toegeschreven. De link met het vertrek van de meest rampzalige premier sinds tijden niet meer wordt gelegd.
Kortom: Balkenende wordt gered door Oranje. Typisch, die man komt ook overal mee weg.
Maar als dat de prijs is voor de overwinning, nou vooruit dan.

Geef een reactie

Laatste reacties (144)