3.754
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het beste anti-kater middel

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: In de loop van de tijd zijn er heel wat middeltjes bedacht die tegen een kater zouden helpen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Een kater vandaag? Ik hoef niet uit te leggen wat daar de oorzaak van is, maar hoe werkt het? Het vreemde is dat over een klacht waar mensen al vele eeuwen mee vertrouwd zijn we nog altijd niet veel weten.

Verondersteld wordt dat je hersenen last hebben van uitdroging. Alcohol zorgt voor dehydratie en hersenen in te weinig vocht levert hoofdpijn en misselijkheid op. De beste behandeling is daarom flink wat water drinken.

In de loop van de tijd zijn er heel wat middeltjes bedacht die tegen een kater zouden helpen. Een geklopt rauw ei in een kop koffie, bruisaspirine (de bruis is voor het placeboeffect). Of wat te denken van RU-21, een middel dat je uitsluitend via het internet kunt verkrijgen en dat een vertrouwde methode van de KGB geweest zou zijn. Je hebt nu eenmaal niets aan spionnen met hoofdpijn en soms moeten ze veel drinken om niet op te vallen. De hype rond RU-21 is inmiddels wel weer een beetje voorbij en leert ons dat er eigenlijk niets is tegen de gevolgen van teveel alcoholgebruik.

Er zou echter wel iets zijn dat een kater kan voorkomen. Misschien ben ik met dat nieuws wat te laat voor de kater van vandaag. Eet volop asperges

Heb je er vandaag niets meer aan, dan kun je misschien op 31 december ’s avonds flink wat asperges eten en weet je de volgende dag of het je geholpen heeft. Zelf denk ik dat de beste preventieve methode van een kater is je een beetje te matigen en voor de behandeling moet je gewoon een flinke vent of meid zijn. Er helpt niets tegen, maar binnen een paar uur is het weer voorbij.


Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Jezelf traditioneel volvreten beschadigt meer dan je denkt

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Reisgezel


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)