7.435
58

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het beste voornemen voor 2014: betaal met cash

Je bankrekening leeggehaald? Was het niet je eigen schuld?

Per 1 januari hebben de banken de voorwaarden gestandaardiseerd onder welke zij de schade na internetfraude vergoeden. Voortaan moeten rekeninghouders aantonen dat zij de meest recente antivirussoftware en firewall gebruikten. Als een ander jouw betaalpas te pakken krijgt met de juiste pincode, dan ben je altijd de klos. Ook als de juiste cijfercode uit je geslagen is.

Die mag je trouwens nooit opschrijven, zo melden de banken. En hij mag ook al niet gemakkelijk te raden zijn. Daarnaast verplichten banken hun klanten om elke veertien dagen hun saldo te controleren.

Dit is een erg goede reden om zo terughoudend mogelijk te zijn met internetbankieren. Het voelt alsof je banken jou verplichten om de kluis op slot te omdat houden omdat dit niet echt hún verantwoordelijkheid is. Als je rekening straks is leeggeroofd moet immers niet de bank maar jij aantonen dat de bescherming up to date was.

De nieuwe regels scherpen bovendien het besef aan dat je met die pas een zeer groot bedrag bij je draagt. Daarmee neem je een belangrijk risico. Je gaat niet elke dag een cruise naar de Zuidpool betalen of  je nieuwe derdehands Mercedes afrekenen. Meestal heb je geen enkele reden om een bankpas op zak te hebben. Laat je niet gek maken door alle reclame voor betaalgemak. Dat is voornamelijk gemak voor de banken en die hebben elk recht op medewerking van jouw kant  sinds 2008 verspeeld.

Mijn advies: in 2014 nemen wij ons voor zoveel mogelijk met geld te betalen: munten en eurobiljetten. Haal bij daglicht wat geld uit de muur zo dicht mogelijk bij je huis waarmee je de dagelijkse boodschappen doet. Alleen voor het verrichten van werkelijk grote betalingen neem je de betaalpas mee en verder principieel nooit. Dat is nog een grote hulp bij het budgetteren en het weerstaan van verleidingen ook.

Ga niet met de auto aankopen doen in centra waar je alleen maar met een betaalpas parkeergeld kunt betalen. Gun je klandizie aan een gemeente of een winkelcentrum waar je met een parkeerschijf of gratis terecht kunt. Vaak genoeg is dat zelfs met de extra brandstofkosten een besparing.

Doe anders je bestellingen per internet en voldoe de kosten per acceptgiro. Kan dat niet, kies dan een andere leverancier. Laat het aan de middenstandsverenigingen van de grote steden over om bij de gemeente over een en ander te klagen want dit zijn niet jouw problemen en zeker niet jouw verantwoordelijkheden. Je wilt alleen je zuurverdiende centen beschermen en je zo veel mogelijk bevrijden uit de omknelling van de politieke, de financiële en de economische machthebbers.

Ja, dat is het beste voornemen voor 2014: betaal met cash.
Lees hier de uniforme veiligheidsregels van de banken.

Beluister deze opiniebijdrage hier


 

Je kunt vanaf nu de opinies van Han ook beluisteren. Volg Han op Twitter voor de luisterlink

 

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

 

 

 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (58)