5.254
27

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Het brievenbus-mysterie

Een briefje met een vreemde boodschap, maar welke? Help mee.

Zo’n twee weken terug lag er een dubbelgevouwen A4-tje in mijn brievenbus. Helemaal blanco op een paar tekens na en afkomstig uit een kopieermachine. In de hal van m’n flat lag nog een exemplaar. Buren hadden het dus ook gekregen.

Posted using Mobypicture.com
Ik maakte er een foto van en zette die op Twitter en Facebook. Wat zou het betekenen? Wist iemand dat? Tot mijn verbazing vertelde een vriend die aan de andere kant van de stad woont dat hij zo’n briefje ook in zijn bus had gevonden. Maanden geleden al.

Iedereen ziet dat het symbolen zijn die je ook op een calculator vindt. Behalve dan dat het deelteken er twee keer op staat: een keer in de handgeschreven vorm ‘:’ en daarnaast nog eens als toets.

Even dacht ik het te zien. Verplaats alle symbolen naar de spaties tussen de cijfers en de som lijkt te kloppen, de uitkomst is dan 0. Maar helaas, er komt een symbool te kort tussen de 9 en de 0.

Ik was niet de enige die gefascineerd raakte. In korte tijd werd het plaatje alleen al op Twitter 2000 keer bekeken. Ook bij Radio Rijnmond werd het briefje opgemerkt. Verslaggever Jacco van der Giessen ontving een exemplaar in zijn bus. Hij deed een oproep aan zijn buren en vond een spoor: Iemand had op de camera van de intercom een donkere man de briefjes zien verspreiden.

Een andere persoon, met een Surinaamse achtergrond, meldt zich bij de verslaggever. Hij herkent het papiertje als een vorm van tovenarij, black magic: “Het eerste wat ik dacht toen ik het papiertje zag was: met wie heb ik ruzie? Het is een signaal dat iemand je wil dwarszitten.”

Hoogste tijd om het probleem ook op Joop voor te leggen. Wie heeft enig idee wat het papiertje betekent en wie het verspreidt?

Je kunt – als het te griezelig is om er op te reageren – me ook mailen via redactie@joop.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (27)