1.034
42

Literatuurwetenschapper, onderzoeker

August Hans den Boef is literatuurwetenschapper en onderzoeker. Hij werkte tot 2011 aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is schrijver van onder andere Nederland seculier!, 'God als hype' en [Haat] als deugd.

Het CDA en het ecomodernisme

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat moderne, emissie-arme veestallen veel meer stikstof uitstoten dan gedacht. Weer zullen CDA-politici de cijfers in twijfel trekken.

Het zijn niet alleen moeilijke tijdens voor de boerenorganisaties en hun politieke sympathisanten. Ook de ecomodernisten krijgen het voor de kiezen. Zij stellen al jaren met een onverstoorbaar optimisme dat we kunnen blijven groeien, in alle betekenissen van het woord, ook qua bevolking, mits we de daarmee samenhangende problemen via nieuwe, slimme technologieën aanpakken. Boyan Slats prachtige plan om plastic uit de zee te verwijderen bleek onlangs bij nader onderzoek eerder schadelijk voor het zeeleven te zijn dan nuttig. En uit onderzoek van het CBS blijkt dat moderne, emissie-arme veestallen veel meer stikstof uitstoten dan gedacht.

Net nu het CDA via een commissie voorzichtig krabbelt naar een agrarische duurzaamheidstransitie voor… 2030 (en bij voorbaat al stelt dat de boeren er nooit op achteruit mogen gaan). Weer zullen de boerenorganisaties – die door de commissie onder leiding van Leonard Geluk uitgebreid zijn gehoord, dus wisten welke kant haar rapport op ging – de vermoorde onschuld spelen op het CDA-congres van aanstaande zaterdag.

Deze keer zal voor de boeren niet het RIVM, maar het CBS de gebeten hond zijn, plus het ministerie van Carola Schouten dat de opdracht voor het heilloze onderzoek heeft gegeven. En weer zullen CDA-politici de cijfers in twijfel stellen.

Er zal best een handjevol boeren zijn dat werkelijk gelooft in meetfouten, maar de belangenorganisaties en hun politici lijken op de advocaat die weet dat zijn cliënt schuldig is, maar blijft bluffen in de hoop dat de rechters uiteindelijk ‘onschuldig’ vonnissen. Boerentheater, inderdaad.

Het CDA-congres vindt zaterdag plaats in het Utrechtse de Fabrique. Een exponent van de nieuwe koers, omdat het niet in de Ferme is?

Ik denk van niet. Het discussiestuk Zij aan zij ademt de sfeer van economische groei en ecomodernisme: ‘met slimme innovatie zal het ons wel lukken’. Geen kritiek op boeren en andere ondernemers: ‘Het probleem zit hier niet bij ondernemerschap of bij de markt, het probleem zit bij ‘tech-grootmachten’ als Amazon, Facebook, Alibaba en Uber.’ En dan toch onvoorwaardelijk geloven in een ‘tech-oplossing’ voor de stikstofuitstoot en gifgebruik?

Tekenend is dat het CDA nooit ingaat op de grote verschillen in inkomen en vermogen tussen de diverse typen boeren. Bij mij in de buurt wonen boeren die via allerlei bijbaantjes het hoofd boven water proberen te houden, die hadden geen tijd om naar Den Haag te trekken. Elders heb je de agro-miljonairs met hun tonnen aan subsidies. Maar wie de rijke agro-ondernemers wil aanpakken stuit op een onverzettelijk LTO. En de clubs voor varkens, kippen of melkkoeien.

Een bescheidener positie als agro-exportland gaat niet alleen tegen decennialang CDA-beleid in, maar breekt ook met een generatie christendemocratische politici die nog niet van het toneel zijn verdwenen. Wie zagen we tussen de boeren op het Malieveld, zijn dunne haren wapperend in de wind? Doctor Henk Bleker, de geleerde bestuurskundige die zich met cowboylaarzen transformeerde tot een superboer. Denk ook aan de CDA-ministers Ab Klink en Gerda Verburg, die voor de omwonenden verborgen waar Q-koorts heerste, ‘vanwege de privacy van de boeren’.

Laten we daarom geen woorden vuilmaken aan de ongenuanceerde actievoerders van Meat the Victims, behalve de observatie dat zij de mening van boze boeren en bouwers delen, dat wanneer hun belang op het spel staat, de wet mag worden overtreden.

Nederland als agro-exportland kent overigens ook een andere dimensie. Boeren die naar het buitenland vertrekken omdat daar minder ‘regeltjes’ zijn. Zo las ik dat de natuur in het Duitse Brandenburg door Nederlandse varkensboeren met hun kiloknallers om zeep wordt geholpen. Waarin een klein land groot kan zijn.


Laatste publicatie van August Hans den Boef

  • Onbegonnen werk

    De ontvangst van het oeuvre van F. Harmsen van Beek, een casestudy (met Joost Kircz)

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (42)