2.015
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het domheidsvirus

Het is geen broodje aap. Het domheidsvirus bestaat echt!

Laten we eerlijk zijn: zonder dat we onszelf nu op de borst willen kloppen over onze slimheid, maar hoe vaak per dag vragen we ons niet af over anderen hoe ze nu zo stom kunnen zijn. Voor het idee dat er verschil in intelligentie is tussen mensen is er nu mogelijk een nieuwe verklaring. Je hebt gewoon een dom makend virus.

‘The stupid virus’ wordt het in de Engelstalige media die over deze nieuwe ontdekking schrijven genoemd. Hoe ontdek je in hemelsnaam zoiets? Vast niet als je met het virus besmet bent.

Het virus werd bij toeval ontdekt door onderzoekers van de John Hopkins Medical School in de VS, toen ze de microbenbevolking van de keel in kaart probeerden te brengen. Daar bleek het ineens tussen te zitten, het Chlorovirus ATCV-1, een virus dat ook groene algen besmet.

Bij muizen komt het virus ook voor. En als bij muizen van 9 tot 11 weken oud het virus in de darmen gebracht werd, bleek dat het een effect op de hersenen had, op de cognitieve vaardigheden zoals dat genoemd wordt. Het had invloed op het functioneren van de hersenschors, waardoor het geheugen minder kan worden. Ook zorgde het voor een andere werking van bepaalde genen in het hersendeel dat de hippocampus wordt genoemd en dat te maken heeft met het aanpassingsvermogen van de schakelplekken in het zenuwstelsel, met leren en met organisatie van het geheugen.

Dat virus werd bij 43 procent van de 92 mensen die daarop getest werden gevonden. En bij die mensen was er een lichte vermindering waar te nemen van de visuele capaciteiten in de hersenen. Hun test met visuele experimenten was minder en ook waren ze minder goed in het uitvoeren van opdrachten waarbij aandacht een rol speelde.

Wow. En ik altijd maar denken dat mensen met dergelijke problemen te veel op hun iPhone kijken, te veel domme tv-programma’s en reality televisie hebben gekeken, dat ze te lui waren om eens een behoorlijk boek te lezen, dat ze tevreden zijn met de tweet en niet de link erachter bekijken, dat ze gezelligheid belangrijker vinden dan inhoud. Excuus, excuus. Ik heb het mis gehad. Het is natuurlijk het Chlorovirus ATCV-1.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)