1.860
77

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het dragen van dierenhuiden niet ethisch? Flauwekul!

Het verbod op de nertsenfokkerij is bedoeld om ons geweten te sussen

Het is gedaan met de nertsenfokkerij. Een nieuwe, door de SP verzonnen wet, verplicht de sector haar activiteiten uiterlijk in 2024 te staken. Waarom? Het is niet ethisch om het vel van dieren als kledingstuk te gebruiken. Dat is een merkwaardig argument: we lopen allemaal rond met leren tassen en schoenen. Dat is ook bewerkte dierenhuid. Tegelijkertijd: waarom is het dan wel ethisch om dieren te fokken voor vlees.

In de Nederlandse fokkerijen worden massaal Amerikaanse nertsen gehouden. Volgens de Wikipedia hebben die beesten in de vrije natuur veel ruimte nodig. De mannetjes graven het liefst een hol in de buurt van het water. Rondom deze behuizing zetten zij een jachtgebied uit dat zij tegen de concurrentie heftig verdedigen. Alleen vrouwtjes zijn welkom want deze dieren zijn niet feministisch maar veeleer fallocratisch ingesteld.

Het is dan ook duidelijk dat nertsen zich niet op hun gemak kúnnen voelen als zij met zijn allen op een kluitje worden gezet ook al zijn de moeders met hun kleintjes door tralies van elkaar gescheiden. Als dáárop de bezwaren tegen de nertsenfokkerij waren gebaseerd, kan een mens zich er iets bij voorstellen. Koeien, kippen en varkens zijn immers sociale dieren die in hun eentje juist wegkwijnen. Zij mogen daarom wél in grote hoeveelheden bij elkaar worden gehouden.

Wat een kulargument”, zal nu menig vegetariër zeggen: “het is nooit ethisch om dieren voor de slacht te houden, wat je er vervolgens ook mee doet. Het hele principe deugt niet.”

Wie wel een balletje gehakt op zijn tijd waardeert, komt hopelijk tot een andere conclusie: in de moderne industriële veeteelt is het welzijn van de dieren maar al te vaak sluitpost op de begroting. Wat agrarische ondernemers ook beweren over hun grote dierenliefde.

Het verbod op de nertsenfokkerij is bedoeld om het geweten te sussen van een samenleving die het niet aandurft op breed terrein een grote mate van dierenwelzijn af te dwingen. Omdat het balletje gehakt dan te duur wordt.  Het dragen van dierenhuiden niet ethisch maar het eten van vlees wel. Flauwekul!


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (77)