1.418
54

Hans Groen [1963] is adviseur op het gebied van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde.

Het ‘eerlijke’ verhaal van Samsom en Spekman

Het eerlijke verhaal. Wie dat claimt, insinueert dat er geen ander verhaal is

De PVDA kopstukken, Samsom en Spekman voorop, claimen continue dat het eerlijke verhaal vertelt moet worden, ook al is die onaangenaam. Daarmee wordt elke keer het huidige beleid gerechtvaardigd. Het is echter niets minder dan een vorm van chantage.

Het eerlijke verhaal. Wie dat claimt, insinueert dat er geen ander verhaal is. Dat er geen andere mogelijkheden zijn, geen andere realiteit. Dat is nogal een claim. Het zou zo uit de koker van elke willekeurige religieuze leider kunnen komen. Al die niet geloven of willen aansluiten bij het eerlijke verhaal, zijn op een dwaalspoor. De claim over dat eerlijke verhaal neemt wel heel bizarre vormen aan als het handelt over financieel-economische vraagstukken. Specialisten op dat gebied zijn het vooral met elkaar oneens, laat staan dat er een eerlijk verhaal over bestaat. Wel of niet hard bezuinigen. Vooraanstaande economen, IMF versus de hardcore Austerity gelovers in Europa. Welk eerlijk verhaal Diederik?

Het moeras waar Samsom zich in begeeft en wat hem nu ook parten speelt, is dat het geclaimde eerlijke verhaal weersproken kan worden met even inhoudelijke tegenargumenten. Samsom en Spekman gebruiken deze argumentatie als pressiemiddel richting de eigen achterban maar ook richting de andere linkse kiezers. Het is de PVDA of een herhaling van Rutte-I. We mogen dus blijkbaar dankbaar zijn dat de PVDA met de VVD regeert.

Dat bevat de premisse dat er geen derde weg is. Een weg die zich minder richt op alleen economisch beleid, maar zich meer bezig houdt met de maatschappelijke en milieu uitdagingen waar onze samenleving mee geconfronteerd wordt. Maar zolang de PVDA in het huwelijksbootje zit met de VVD, is daar weinig kans op. Als Samsom werkelijk een breed draagvlak wilt voor moeilijke maatregelen, dan zal het regeerakkoord opengebroken moeten worden. Dan zal Samsom richting en leiding moeten geven aan een bredere discussie met betrokken partijen over de koers van Nederland voor de komende jaren. Dat biedt meer perspectief dan het huidige beleid dat bijna volledig berust op de meerderheid van de PVDA en VVD.

Alleen de Eerste kamer steekt af en toe een staak in het wiel. En volgens mij is dat een eerlijker verhaal, dan de huidige chantage methodes van de PVDA topbestuurders.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Hans Groen

Geef een reactie

Laatste reacties (54)