963
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het effect van muziek op ons welzijn

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Koop een muziekinstrument

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als je nog kunt kiezen en van plan bent om lang gezond te blijven koop dan een muziekinstrument. Er is namelijk groeiend bewijs dat muziek leren en uitvoeren een blijvend effect heeft op de hersenen. 

In een onderzoek werden 70 mensen tussen de 59 en 80 jaar geïnterviewd over hun leefgewoonten en over het spelen van muziek. Het onderzoek laat zien dat ouderen die in hun jeugd een muziekinstrument leerden spelen en daar tenminste tien jaar mee doorgingen het op het gebied van hersenvaardigheden en geheugen veel beter deden dan anderen. Bovendien bleek dat het maken van muziek ook op oudere leeftijd de kwaliteit van de hersenen bevorderde, maar of het iets voor het geestelijk welzijn deed is niet duidelijk. Of het maken van muziek uit te ruilen valt tegen een rondje lopen weet ik niet, maar wel dat het alleen maar luisteren naar muziek wel prettig is maar je niet van de Alzheimer redt.

Het gezonde weetje van donderdag nalezen: Als dikke heren nog van bil willen

Volg Ivan ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)