4.128
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het einde van het staand plassen is in zicht

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de 'stehpinkler'

Gelukkig: een rechter in Düsseldorf heeft geoordeeld dat de huisbaas die een huurder aangeklaagd had wegens het staande plassen (waardoor de druppels op zijn mooie marmeren vloer spatten en er vlekken in komen) geen gelijk heeft. Zijn huurder mag staande plassen.

De huurder is dan ook een ‘stehpinkler’ en hecht aan het recht om staande te plassen, waardoor hij niet was ingegaan om voortaan bij een plas te gaan zitten. Je kunt je er iets bij voorstellen. Wat anders is je als man nog toegestaan? Mannen mogen steeds minder. Er zijn in Duitsland echter ook zat ‘sitzpinklers’, mannen die zich al hebben aangepast aan de maatschappelijke druk om zittend de kleine boodschap te doen.

Toen ik het bericht las dacht is dat het een spoof was, een satirisch nieuwsbericht over iemand, of in dit geval over een heleboel mensen: mannen. Het blijkt echter helemaal geen grap, maar de bittere werkelijkheid. Ook in Zweden maakt men zich er druk om. De linkse partij in Sörmland (Centraal Zweden) zet zich krachtig in tegen staand plassen. Het is er een politiek issue geworden. En in Taiwan heeft de minister voor Milieubescherming gevraagd om maatregelen tegen staand plassen, te beginnen met het ophangen van waarschuwingen op toiletten: ‘Heren ga zitten als u moet plassen.’

In Duitsland blijkt men zich er ook erg druk over te maken en als argument worden schade voor het milieu en beter voor de gezondheid aangevoerd. Gezondheidsonderzoekers lenen zich ook overal voor.

In de Verenigde Staten heeft men ook een goede reden om staand plassen aan te pakken. Kijk maar bij sportevenementen, bezoekjes aan een drukke bioscoop of welke andere gelegenheid waarbij veel mensen bij elkaar komen. Er staan altijd lange rijen bij de dames, terwijl je bij de mannen meestal direct terecht kan. Dat komt omdat er veel meer urinoirs in een toiletruimte kunnen dan zit-wc’s. Oneerlijk. Vrouwen zouden ook naar mannentoiletten moeten kunnen gaan, maar dan moeten die urinoirs natuurlijk verdwijnen. Zelf denk ik meer dat je de oplossing in andere richting moet zoeken. Maak drie damestoiletten tegen één herentoilet.

Ik dacht dat we in Nederland ons niet met zittend of staand plassen bezig houden, maar niets is minder waar. In een artikel in Trouw uit 2010 wordt eens goed uitgelegd waarom zittend plassen voor mannen gezonder en hygiënischer is.

Mijn inschatting is dat wereldwijd het ‘stehpinkeln’ snel verleden tijd zal zijn en dat staand plassende mannen opgejaagd wild zullen zijn. Buiten kan het al niet meer omdat wildplassen strafbaar is, maar thuis is de kans groot dat je gezin zich tegen je keert als je nog staat als je plast. Bij mijn schoonmoeder zag ik toen ik daar voor het eerst thuis kwam al een behoorlijke veelheid aan waarschuwingen op de WC hangen. ‘Heren doe de bril omhoog, dames zitten ook graag droog’. Dat is slechts het begin. Binnenkort zal elke enigszins geëmancipeerde vrouw van haar partner eisen dat hij gaat zitten.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)