Laatste update 19:18
1.425
49

Tekst- en kinderboekschrijver

Yvette Kars is freelance tekstschrijver en blogger voor onder meer Viva.nl. In september 2013 verscheen haar eerste kinderboek 'Rick de Reiziger' en in juli 2014 verscheen deel twee. Deel drie is in de maak. Naast de kinderboeken zijn er inmiddels ook drie gedichtenbundels van haar hand verschenen.

Het faillissement van een ziekenhuis als slechte Halloween-grap

Een bank kun je nog vervangen door een willekeurige ouwe sok en een ziekenhuis niet

Het is Halloween vandaag. Een uit Amerika overgewaaid ‘feestje’ waarbij iedereen elkaar zoveel mogelijk de stuipen op het lijf probeert te jagen. Om vervolgens na de schrik snel wat snoep uit te delen. (het gedeelte dat ik nog het meest kan waarderen van dit feest….) Horrorclowns, weervolven, trick or treat….het heeft een paar keer hard gewaaid deze kant op en toen was deze griezelige traditie ook in Nederland een feit. Ik heb er (op het snoep na dan hè) eigenlijk niet zoveel mee, met dat gegriezel. Ook al heb ik er zelf één keertje aan meegedaan, maar dat was vooral onder het mom ‘alles voor de kinderen’.

Eng
Volgens goed Nederlands gebruik vieren we feestdagen die onhandig vallen en waarvoor we geen vrij krijgen, gewoon wanneer het ons uitkomt. In de meeste steden werd dan ook afgelopen weekend naar hartenlust getrickt, getreat en volop gegriezeld. Eng, enger, engst. Ook ik liep ergens door een donker park met mijn kinderen om me vrijwillig rot te laten schrikken. Ik vond het maar niks, stiekem ook gewoon wel een beetje eng.

Bij Halloween is het de uitdaging om het allemaal zo eng mogelijk te maken. Scènes en situaties te creëren die levensecht lijken, maar waarvan je stiekem wel weet dat het eigenlijk allemaal niet kan. Maar vanwege dat stukje realiteit (de ‘maar wat nou als’-factor….) des te enger. Denk aan de buurman die in een weerwolf verandert, een enge clown op het parkeerterrein of de slager die mensenvlees verwerkt. Ik noem maar wat. Brrrr.

Normaal kan ik het nog wel een soort van aan, maar dit jaar vind ik het echt, écht heel eng. Iemand had namelijk het horrorscenario van een noodlijdend ziekenhuis bedacht. Inclusief faillissement en alles. Met patiënten die op straat en/of onder aan de wachtlijsten terechtkomen, hoogbejaarde zieken die hun boeltje moesten pakken, artsen en verpleegkundigen die onbetaald nog proberen te redden wat er te redden valt… en de zorgverzekeraar die zag dat het goed was. De moderne horrorclown. Winst boven zorg, gesprekken over mogelijke doorstarten waarbij over de zorg als een ‘concept’ werd gesproken en mannen in pakken in Den Haag die de koppen in het zand steken.

Ouwe sok
Die het argument ‘jullie redden toch ook banken, waarom deze ziekenhuizen niet’ afdoen met een ‘ja, maar dat is TOTAAL niet te vergelijken’. Wat op zich klopt, want een bank kun je nog vervangen door een willekeurige ouwe sok (rente krijgen we toch allang niet meer) en een ziekenhuis niet. Nee, ik vind het allemaal behoorlijk eng en griezelig realistisch. Vergeet the Shining, met het Slotervaart hebben we een nieuwe horrorklassieker.

Goed gedaan, deze Halloweenprank. Petje af.

Het is nu woensdag. De 31ste. En dus officieel Halloween. Op zich ben ik wel klaar voor het zoet, kom maar door met die snoepjes. En vertel hoe hard je hebt gelachen om iedereen die je succesvol de stuipen op het lijf hebt gejaagd. Maar vertel vooral dat het allemaal een grap is. Een zieke grap, oké, maar ook niet meer dan dat. Want als dat niet zo is, dan durf ik straks nergens meer op te vertrouwen.

Cc-foto: Piotr


Laatste publicatie van Yvette Kars

  • Rick de Reiziger

    Een monsterlijke reis

    September 2013


Geef een reactie

Laatste reacties (49)