1.841
31

Emeritus hoogleraar economie

Van 1951 tot 1956 studeerde Heertje economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij studeerde cum laude af. Hij was van 1964 tot 1999 hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam; vanaf 1997 tot 2006 was hij daar (eveneens) bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap. Op 3 mei 2006 nam hij afscheid van de Universiteit van Amsterdam waar hij ruim veertig jaar lang had gedoceerd. In 1962 kreeg Heertje bekendheid door zijn boek De kern van de economie. Honderdduizenden zijn ervan verkocht en nog steeds staan nieuwe drukken van dit boek bij sommige scholen op de boekenlijst. Hij heeft vele jaren economie gegeven aan diverse middelbare scholen. Heertje is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Het foute voorbeeld van Wim Kok

Als boegbeeld van de sociaal-democratie legitimeert Kok het misdadige gedrag van arrogante bestuurders op lager niveau.

Het Parool van zaterdag 6 februari opent met het bericht dat het stadsdeel Oud-West in Amsterdam enige jaren geleden meer dan tien villa’s heeft verkocht aan een woningcorporatie tegen afbraakprijzen, miljoenen onder de marktprijs. De transactie is gedaan door de zich noemende wethouder van het stadsdeel, Hans Weevers.

Hij werpt zich nu op als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in de centrale stad. Weevers weigerde in 2006 de deelraad en het publiek te informeren over de verkoopprijzen. Hij volstond met de mededeling dat marktconform was verkocht. Een leugen dus. Vastgoedfraude dus, zonder zichtbare persoonlijke verrijking, maar wel ten koste van de belastingbetaler, onderwijs en publieke voorzieningen in Oud-West.

Hoort deze man wel in de stal van Lodewijk Asscher, die immers het toonbeeld is van integriteit , inspiratie en transparantie ? Het antwoord is Wim Kok. Deze is onlangs door Nelleke Noordervliet getypeerd als een burgemeester in oorlogstijd, vanwege zijn verklaring voor de commissie De Wit dat hij de hoge bonussen aan de falende bestuursvoorzitter van ING, Tilmans goedkeurde, met het argument dat hij bij vertrek zou zijn vervangen door iemand anders.

Deze houding van Kok was mij al eerder opgevallen toen het ging om rechtsherstel jegens de Joodse gemeenschap en de roof van de schilderijen van Jacques Goudstikker. “Mijn vader heeft in de oorlog ook geleden” liet Kok zich in dit kader ontvallen. Als boegbeeld van de sociaal-democratie legitimeert Kok het misdadige gedrag van arrogante bestuurders op lager niveau, zoals Weevers.

Het bestuur van de Partij van de Arbeid lijkt aan zet.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)