17.901
94

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het FvD is een SGP zonder God en Thierry Baudet een haatimam zonder Allah

In de wereld van Star Wars komt Darth Vader lelijk te pas maar in Nederland voert hij zijn heerscharen ongestoord aan

Václav Klaus kreeg tijdens zijn lezing voor een bewonderend gehoor van FvD-ers nogal applaus toen hij het opnam voor het kerngezin van man vrouw en kinderen, dat volgens hem bedreigd wordt door ondermijnende verschijnselen zoals het homohuwelijk. Dit enthousiasme leidde hier en daar tot bevreemding. Men vermoedde twee stromingen binnen de grootste partij van Nederland, een conservatieve en een libertijnse die althans op het gebied van het persoonlijk leven tolerant is zolang er maar geen islam aan te pas komt. Anders gezegd: Het FvD is verdeeld tussen Baudettianen en Ottenijnen. De hulpeloosheid van Henk Otten, het gemak waarmee hij naar de politieke slachtbank kon worden geleid, doet echter vermoeden dat de door hem belichaamde stroming niet veel voorstelt.

Eppink
Derk Jan Eppink | Screenshot: De Nieuws BV

Vrijdagavond gaf Derk Jan Eppink, lijsttrekker voor het FvD bij de Europese verkiezingen, nieuw voedsel aan die gedachte. Hij is van plan aansluiting te zoeken bij eurosceptische partijen. Toen hij de vraag kreeg wat hij dan dacht over de homovijandige standpunten die je bij zulke bondgenoten aantreft alsmede de strijd van de Poolse regeringspartij tegen abortus en vergelijkbare verschijnselen, nam Eppink het expliciet voor zulke partijen op. Hij had in Polen gewoond, verklaarde hij. Je moest weten hoe het volkslied daar begon: “Nog is Polen niet verloren”. Hij vroeg expliciet begrip voor de intolerantie en het chauvinisme dat het kenmerk is van extreem rechts in Oost-Europa. Bij zulke vrienden voelt Eppink zich thuis.

Geen wonder dat zijn politieke leider Thierry Baudet zich al jaren verzet tegen internationale verdragen, die landen zich verplichten de mensenrechten te respecteren. Zij vormen een sta in de weg voor de reactionaire antiverlichtingsmoraal die hij predikt. Derk Jan Eppink denkt er precies zo over.

En het grote applaus tijdens de lezing van Klaus juist toen hij het kerngezin in de hoogte stak, bewijst dat ze de stemming in de partij goed aanvoelen.

Op moreel en ethisch gebied is het FvD een soort SGP zonder God en Baudet een haatimam zonder Allah. Als een dergelijke partij twee of drie zetels in het parlement haalt, dan is dat wel leuke folklore. Nu de grootste partij van Nederland zulke ideeën blijkt aan te hangen, wordt het voor libertijnse burgers die aan hun vrijheden hechten, tijd voor waakzaamheid. Vrije keuze is nooit vanzelfsprekend. In de wereld van Star Wars komt Darth Vader lelijk te pas maar in Nederland voert hij zijn heerscharen ongestoord aan.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (94)