Laatste update 10:31
6.992
114

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het gaat niet om de oproep tot gebed maar om de speakers

God zal wel meewarig het alwijze hoofd schudden

Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam West, wil elke vrijdag de oproep tot het gebed door de buurt laten schallen. De luidsprekers zijn al besteld. Hij denkt dat dit verbindend werkt. Het is al meer dan dertig jaar geleden maar ik weet nog precies hoe ik in Makassar naar de zee zat te kijken terwijl de avond viel en de moskeeën van de stad een prachtig geluidsdecor optrokken. Dit is wat Elforkani wil: de aanwezigheid van de islam normaliseren en dan hoor je vijf keer per dag op straat die gebeden, te beginnen bij zonsopgang.

Cc-foto: Arch

Dat is in het seculiere Nederland vragen om moeilijkheden. Waarom zouden gelovigen het voorrecht moeten hebben hun boodschap versterkt aan de bevolking mee te delen? Hoezo krijgt U de handhavers – vers met pepperspray en wapenstok uitgerust – aan de deur omdat U Uw liefde voor forró, salsa of heavy metal met de hele straat wil delen? Is het redelijk dat U dan als verward persoon en rustverstoorder wordt behandeld, terwijl de beheerder een van een godshuis uit naam van het Opperwezen van zijn voorkeur ongestoord de volumeknop omhoog mag draaien?

Aan de andere kant kennen wij in Nederland al eeuwen klokgelui. Onno Hoes, tegenwoordig aanvoerder van de makelaars, bekende zelfs bij Goedemorgen Nederland dat hij daar op zondagochtend zo graag door wordt gewekt. Waarom wordt dan de imam de voet dwars gezet, als hij op zijn eigen manier óók de omwonenden wakker wil schudden? Daar is evenmin een speld tussen te krijgen.

Toch laat dit probleem zich gemakkelijk oplossen. Het gaat immers niet om de oproep, het gaat om de speakers. Verbied elektronische versterking aan de buitenkant van religieuze gebouwen. Of maak dat vergunningsplichtig. Of handhaaf dat voor iedereen. Ik denk niet dat de ondernemersvereniging zonder toestemming van de gemeente die muzak in de winkelstraat mag laten horen, tenslotte.

Als de Blauwe Moskee oproepen tot het gebed over de wijk wenst uit te strooien, dan kan niemand daar bezwaar tegen hebben. In de kerk hangen tenslotte ook klokken. Laat Elforkani dan zo´n religieuze zanger de minaret opsturen om zijn salat te doen. Net als in de tijd van de rechtgeleide kaliefen. Niks versterkers en luidsprekers. Stelletje watjes die aan hun stem niet genoeg hebben. God zal wel meewarig het alwijze hoofd schudden.

De spirituele ochtendoproep van Han van der Horst: Is there a place for me?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (114)