2.140
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het geheim van een levensvatbare relatie

Je partner is een bonk klei waaruit de ideale partner nog moet worden gekneed

Het onderwerp dat me na 43 jaar huwelijk nog altijd het meest boeit is waarom de ene relatie het redt en de ander niet. Wat is het geheim? Bestaat er wel een geheim? Voor wetenschappelijk onderzoek moet je niet bij de Huffington Post zijn, maar voor advies in je huwelijk ben je daar misschien wel aan het juiste adres. De redactie informeerde bij zijn lezers van boven de 50 naar hun ervaringen. “We trouwden in juni 1986 en waren in december 1986 weer gescheiden.” Deze mensen ontdekten dat ze gewoon niet bij elkaar pasten.

Ik heb een nog sterker voorbeeld. Een vriend keerde na een dag van zijn huwelijksreis terug om aan de scheiding te werken. Bij twijfel dus niet doen. 

Interessanter waren de antwoorden over de spijt die mensen wier huwelijk op de klippen liep hadden. Wat hadden ze mis gedaan? In de Huffington Post worden 15 punten opgesomd.  

Als ik het lees valt me vooral op dat mensen die trouwen blijkbaar waanbeelden hebben van wat het huwelijk ze gaat brengen. Het is werk, elke dag werk, en soms ook ´s nachts omdat je de ruzie van de vorige dag niet mee wilt slepen in de volgende en het eerst uit moet praten. Verwachtingen, communicatie en het idee dat het huwelijk bestaat om jou gelukkig te maken, daar gaat het om als het mis is.

Zelf heb ik altijd het leven met mijn vrouw gezien als een vrij radicale breuk met het verleden. Mijn jeugd was voorbij, wat er gebeurd was werd nu de korte inhoud van het voorafgaande. Nu moest ik een nieuw leven creëren uit de plannen die ik samen met haar maakte. Als iemand zegt dat je niet genoeg deelt als je niet het zelfde eet, dan ben je blijkbaar niet creatief genoeg geweest bij het ontwikkelen van een nieuw kookboek.

Het idee dat hij moet veranderen of dat je haar altijd moet helpen te worden wie ze is, is natuurlijk ook dramatisch. Het betekent dat je dus niet met de partner leeft die je zocht. Je partner is een bonk klei waaruit de ideale partner nog moet worden gekneed. Je zult elkaar dus moeten respecteren zoals hij of zij is, niet zoals je verwacht dat je partner gaat worden. Het gaat zeker mis als de ander ook daadwerkelijk verandert om je een plezier te doen of omdat je hem of haar daartoe manipuleert, want op een goede dag wil je geliefde dan weer ontdekken wie hij of zij eigenlijk was. Berg je dan maar en als je genoeg van de ander houdt heb je heel misschien het geduld om ook van dat proces te houden.

En liefde natuurlijk. Daar zorgen je eigen hormonen – de oxytocine en de dopamine die door je lichaam geproduceerd worden als je met hem of haar bent — wel voor, maar dan moet je elkaar blijven zien en je partner is nooit vanzelfsprekend. Zoiets kan je dan toch weer leren als je een beetje leest over onderwerpen die je belangrijk vindt.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)