Laatste update 14:25
8.923
202

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het gevaar van acties tegen sponsoring Zwarte Piet

Kick Out Zwarte Piet: jouw traditie is mijn overlast

cc-foto: Gerard Stolk

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft in Nederland een nieuwe actievorm geïntroduceerd: het namen en shamen van bedrijven die een traditie ondersteunen waar jij iets lelijks achter zoekt. Het werkt goed. Een brief aan de sponsoren van de Sinterklaasintocht in Den Haag had effect. Ze konden kiezen: hun donaties intrekken aan een gebeuren met traditionele Pieten of bijzondere aandacht tijdens de acties. En dat terwijl er in de Haagse raad op instigatie van het PvdA-raadslid Mikal Tseggai een motie is aangenomen om per 2020 zelfs de pagepakjes in de ban te doen omdat die kostumering alleen al Hagenaars aan de slavernij zou doen denken. Kick Out Zwarte Piet wilde echter zo lang niet wachten.

Vandaar die brief. Bedrijven die anti-reclame vrezen hebben daarom hun sponsoring ingetrokken. Eerste effect: de Haagse Pieten zullen tijdens de intocht geen zakjes snoep uitdelen aan de kinderen.

Wie niet op trekkers rijdt, moet slim zijn. Het nadeel van déze actievorm, bedrijven laten weten dat je ze reputatieschade gaat bezorgen of dat je misschien met je spandoek voor de deur gaat staan zodat bange klanten weg blijven, is dat die zich ook tegen je kan keren. Wat verhindert de voorstanders van Zwarte Piet om op hun beurt sponsoren aan te schrijven met de eis om Zwarte Piet zwart te houden of anders……?

Dat zal ook gegarandeerd gebeuren. Zo ontstaat er rond sponsoring een sfeer van intimidatie.

Net zoals de acties tegen Zwarte Piet een ander effect beginnen te scoren. Het aloude leven en laten leven wordt vervangen door een andere norm: je gaat andermans tradities tegen het licht houden op grond van jouw referentiekader en de bedoelingen die jij er achter zoekt om vervolgens verandering te eisen want anders word je ongelukkig, voel je je gekwetst en beledigd, wordt door de ander jouw eigen zijn ontkend.

Zo worden tradities en gewoonten gedefinieerd als overlast. Vraag dat maar aan een Turkse bruiloftsgast die het waagt de claxon te beroeren. Daar is nooit een drama van gemaakt maar nu wel. Kick out de Turkse bruiloften. Kick out de bedrijven die sponsoren wat ik liever op straat niet zie.

De nieuwe norm. Het scherp van de snede in plaats van leven en laten leven. Wees voorzichtig met dát cement van de Nederlandse samenleving.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (202)