723
20

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het gezag ondermijnt zichzelf

Afgelopen zondag vond in Utrecht een solidariteitspicknick plaats met het homoseksuele stel dat zich door bedreiging en intimidatie uit de vinexwijk verdreven ziet.

Burgemeester Wolfsen vindt het schandalig, maar voegt daar tegelijkertijd aan toe dat het allemaal moeilijk te bewijzen viel. Ook vertoonde de Joodse Omroep een korte reportage waarin rabbijn Lode van der Kamp met twee van zijn leerlingen wandelt in de stad Amsterdam en daar het nodige naar zijn hoofd geslingerd krijgt met betrekking tot zijn joodse achtergrond. Hiermee leverde hij bewijs voor de stelling dat een jood met een keppeltje in de hoofdstad op straat moeilijkheden kan verwachten.

En de burgemeester van Den Haag verbood het optreden van Snoop Dogg, de belangrijkste act op het Park Pop festival, om zo problemen te voorkomen.

We zien dat tegenwoordig vaker: gezagsdragers die ferm willen optreden en dan hun gestrengheid tonen tegenover goedwillende mensen, zoals de organisatoren van een festival, Zij zien zich dan geconfronteerd met steeds meer en steeds gedetailleerder voorschriften. Of hun activiteit wordt gewoon verboden wordt omdat de prinsemarij de veiligheid niet kan garanderen of – Haags voorbeeld – omdat de ster-attractie misschien wel eens verkeerde gevoelens wakker zou kunnen maken bij zijn jong publiek. Ondertussen speurt de stadswacht met het woord “Handhaving” op de rug geschreven ijjverig naar burgers die hun hondje in het park hebben losgelaten, want die krijgen dan een prent van negentig euro.

Maar het intimideren van homo’s valt “moeilijk te bewijzen”. En het beledigen van joden was dat blijkbaar ook.

Het zal de gemiddelde Nederlander weinig kunnen schelen dat al deze voorbeelden uit verschillende gemeentes afkomstig zijn. Ik kan trouwens ook Rotterdam er nog even bij halen. Daar sloeg de politie met grof geweld in op demonstranten met vlaggen en spandoeken, omdat de stokken daarvan als wapens zouden kunnen worden gebruikt. Maar daar heeft het gezag ook geen afdoende antwoord op de overvalgolf in de zuidelijke winkelwijken.

Met die strengheid op punten waar de maatschappelijke pijn nadrukkelijk NIET zit, ondermijnt het gezag zichzelf. En dat zal zo blijven tot de belagers van homo’s en joden meteen worden opgepakt en afgestraft en als dat net zo goed geldt voor lui die mensen met een buitenlands uiterlijk aanvallen. Als een bedreigd homostel het moet doen met veel “ach en wee” en dattet allemaal toch schandalig is, terwijl de fans Snoop Dogg door de neus geboord krijgen, als die combinatie schering en inslag wordt, dan zal het zo veel gesmade gevoel van onveiligheid toenemen. En tegelijkertijd de overtuiging dat de overheid een instantie is die alleen maar hindermacht heeft en het laat afweten waar prompte actie verwacht wordt.

Dat is een gevaarlijke, dat is een giftige combinatie.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (20)