786
25

Europarlementariër GroenLinks

Judith Sargentini (1974, Amsterdam) was de GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Nu is ze delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement. Judith Sargentini is in het parlement lid van de commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken. Sargentini is ook plaatsvervangend lid van de commissie Ontwikkelingssamenwerking. Tenslotte is Sargentini de eerste vice-voorzitter van de interparlementaire delegatie met Zuid-Afrika. Sargentini was eerder gemeenteraadslid in Amsterdam. Ze heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en woont in Amsterdam.

Het Griekse hek

Het recht op asiel en internationale bescherming kan en mag niet gedwarsboomd worden door een stalen hek met prikkeldraad

Deze week maakte de Griekse regering bekend te beginnen met de bouw van een tien kilometer lang en vier meter hoog hek langs de grensrivier Evros. Naast dit met prikkeldraad gevulde dubbele hek, dat in september klaar moet zijn, heeft de Griekse regering ook aangekondigd infrarood camera’s langs de hele Grieks-Turkse grens op te willen stellen. Met de bouw van dit hek wil Griekenland namelijk voorkomen dat er illegale immigranten het land binnenkomen. Dat met de bouw van dit hek ook zeer waarschijnlijk asielzoekers worden geweerd, meldt de Griekse regering niet. Ik heb hier dan ook vragen over gesteld aan de Europese Commissie. Immers het recht op asiel en internationale bescherming kan en mag niet gedwarsboomd worden door een stalen hek met prikkeldraad.

We hebben in de Europese Unie namelijk afgesproken dat we mensen die daar recht op hebben bescherming bieden. Dit is niet alleen een verplichting, maar ook een verantwoordelijkheid die de lidstaten horen te dragen, dit geldt dus ook voor Griekenland. En om dit te kunnen, moeten lidstaten hun zaakjes op orde hebben.

Dit houdt onder meer in dat er rechtvaardige asielprocedures en menswaardige asielomstandigheden aanwezig moeten zijn. Helaas ontbreekt het aan beide in Griekenland. De asielprocedures, opvang en omstandigheden in Griekenland zijn namelijk heel slecht. Zo slecht zelfs, dat Europese rechters andere lidstaten feitelijk verbieden asielzoekers naar Griekenland terug te sturen. Rapporten van verschillende organisaties zoals de Raad van Europa en het UNHCR zijn niet te spreken over het Grieks asielbeleid. Zelf heb ik tijdens een werkbezoek kunnen zien hoe erbarmelijk en mensonterend de situatie daar is: van een functionerend en menswaardig Grieks asielbeleid kan je eigenlijk niet spreken. De Griekse overheid heeft dan ook de verantwoordelijkheid en de verplichting om dit op orde te krijgen. En dat betekent niet een stalen hek met prikkeldraad, maar een functionerend, rechtvaardig en menswaardig asielbeleid.

Waar de Griekse verantwoordelijkheid en verplichting eindigt, begint de verantwoordelijkheid en verplichting tot solidariteit van de overige lidstaten. Helaas ontbreekt het daar ook aan. Zolang het in de EU zo geregeld is dat het eerste lidstaat waar een asielzoeker binnenkomt ook het lidstaat is die de aanvraag in behandeling moet nemen, is de geografische ligging van een lidstaat in feite bepalend voor de verdeling van asielaanvragen. Het “Dublin” systeem is oneerlijk en schermt de noordelijke lidstaten van de zuidelijke af. Wij willen dit dan ook wijzigen in een meer solidair systeem met een gedeelde verantwoordelijkheid. Helaas willen voornamelijk de noordelijke lidstaten hier niet aan meewerken. Zij behouden namelijk liever de status quo dan dat ze solidair zijn en verantwoordelijkheid delen. Waarschijnlijk zullen ze ook geen probleem hebben met het stalen hek van de Grieken, immers moeite met het ‘Dublin hek’ dat ze afschermt hebben ze ook niet.   

Geef een reactie

Laatste reacties (25)