2.153
14

Privacy-expert, spreker, startpage.com

Ancilla van de Leest is presentatrice, privacy-expert en voormalig fotomodel. Ze poseerde onder meer voor de Nederlandse en Amerikaanse edities van Playboy. Verder nam ze deel aan campagnes voor bijvoorbeeld Axe, Opel, Radboud universiteit, Firstlook gaming beurs. Ze participeerde in De Betweters, werkte voor Giel Beelen's "Nachtegiel", presenteerde 'Feesten met Ancilla' op Flabber, en ging op pad voor Powned.

Ze was columniste bij FHM en werkte als model met Erwin Olaf, Carli Hermes, JFK, en l'Officiel. Ancilla werd in 2008 verkozen tot Meest Sexy Vegetarier. Voor Wakker Dier nam ze een aantal spraakmakende spots tegen dierenleed op. Ancilla was ook actief voor de Piratenpartij waar ze in 2017 lijsttrekker voor was. Daarna heeft ze de partij verlaten.

Ancilla is privacy-expert en werkt startpage.com

Het grootste issue

In plaats van op het werk, in de kroeg en in de Tweede Kamer over politieke tegenstellingen te praten, zouden we eerst het hoofdissue moeten bespreken: hoe gebruiken we internet? Zijn wij voldoende beschermd?

Foto: ANP

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Rogier van Kralingen

De verdeeldheid van nu is verbonden door één ding: internet. Van nepnieuws tot politieke getinte sociale media nieuwsfeeds, van Twitter tot internet-trollen en van Russische hackers tot partijprogramma’s die tegen de Grondwet ingaan, werkelijk alles draait nu om ons internetgebruik.

Er is iets grappigs aan technologie: het betekent niets totdat je het gebruikt. Neem de uitvinding van de bijl. Je kunt er oorlog mee voeren of hout mee hakken om een huis mee te bouwen. Het zijn jouw keuzes die goed of kwaad bepalen. Jouw emoties en jouw toegang tot informatie bepalen jouw gebruik van technologie.

Maar hoeveel controle hebben we over ons internetgebruik? Tech-reuzen trainen artificiële intelligentie, bouwen kwantumcomputers voor de beurs of robots die ons werk kunnen doen en kastjes die ons autogebruik volgen.

We bouwen dit in tijden van steeds grotere sociale, ecologische, economische en politieke onrust. Het is daarom tijd om links-rechts tegenstellingen even te parkeren en ons eerst te concentreren op het grootste issue: gebruiken bedrijven, overheden en wijzelf het internet op een goede of kwade manier? Hoe hanteren we deze bijl?

Er zijn veel mensen die ons het goede voorbeeld geven. Er worden vluchtelingen gered, olierampen bestreden, medische vragen opgelost door grote crowds, pleinen door buren ingericht (bv Het Bellamyplein in Amsterdam) en natuurlijk zorgen massa’s vloggers voor fantastisch entertainment. Het volk hanteert het internet eigenlijk best goed.

Hoe doen onze leiders het? Jouw surfgedrag wordt ongevraagd bijgehouden. Jouw data opgeslagen voor de veiligheid, tegen het onschuldbeginsel in. En jouw sociale media nieuws is nu zelfs politiek getint door algoritmen. Als je vaker CNN liked, dan krijg je geen FOX News meer in jouw feed.

Onze leidende instituties versterken daarmee verdeeldheid. Hun motieven zijn haast altijd of commercieel of politiek. Dat maakt hun gebruik sturend en soms zelfs manipulerend. Wij burgers genieten daar steeds minder bescherming tegen. Zeker met de vele partijprogramma’s die nu tegen de grondwet ingaan. (http://bit.ly/2kBBXui)

Dus in plaats van op het werk, in de kroeg en in De Tweede Kamer over politieke tegenstellingen te praten, zouden we eerst het hoofdissue moeten bespreken: hoe gebruiken we internet? Zijn wij voldoende beschermd? In potentie kan namelijk iedereen – links of rechts, burger, ondernemer of politicus – de dupe worden.

Rechtsbescherming rondom vrijheid, gebruik en vooral misbruik van informatie raakt iedere Nederlander. Zonder uitzondering. Het is dé discussie die alle andere hot issues van nu verbindt. Dus begraaf even de strijdbijl. Dan kunnen we samen aan een moderner huis bouwen dat ons beschermt tegen de nadelen van nieuwe technologie.

Ancilla van de Leest is lijsttrekker van de Piratenpartij en Rogier van Kralingen is schrijver van The Outerweb – En de Vrouwen tegen de Robots.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)