1.907
34

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het Haagse gebabbel gaat niet over ons

Ook hebben de dames en heren op de partijbureaus een lage opvatting over de omvang van je denkraam

Op menig station staart Alexander Pechtold de reiziger aan. ‘Lagere lasten. Meer werk’, staat er bij zijn portret. ‘Beter onderwijs’. Het doet denken aan een leuze die de Communistische Partij Nederland enkele jaren na de bevrijding gebruikte: ‘Hogere lonen, lagere prijzen’. Aan het stemmige gelaat van Jeroen Dijsselbloem valt op het perron evenmin te ontkomen. ‘Geen nieuwe onzekerheid. Door met herstel’, luidt de begeleidende leuze. Ooit haalde de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer een absolute meerderheid met de kreet: ‘Keine Experimente’.

Er is geen twijfel over mogelijk: de politiek beschouwt de verkiezingen voor de Provinciale Staten als een referendum voor het beleid van het kabinet. En als niets anders. Ook hebben de dames en heren op de partijbureaus een lage opvatting over de omvang van jouw denkraam. Ze geloven dat ze je om hun vlezige vingers kunnen winden met platte reclameleuzen en kroegpraat.

Gezever
Alle zogenaamde discussies – zie de vliegenafvangerij bij Pauw op woensdagavond – staan ver van het echte leven. Men verdoet de zendtijd aan gezever over de vraag of polderjihadi’s niet beter aan de oevers van de Tigris kunnen sneuvelen dan aan die van een snelle – Hollandse – vliet. Men goochelt met miljarden die er al dan niet zouden zijn om de economie te stimuleren.

Men blijft aldus ver van de werkelijkheid die mensen in het dagelijks leven ervaren, zoals het door het NIBUD deze week geconstateerde feit, dat kostwinnersgezinnen met een modaal inkomen nauwelijks rond kunnen komen. Dit komt door fiscale maatregelen van het kabinet, met name het afschaffen van de aftrekpost die als ‘aanrechtsubsidie’ met succes is gedemoniseerd en de huurdersheffing.

Haagse hosanna’s
Hoe wrikt een gezin zich los uit deze tang? Als beide partners in deeltijd gaan werken en dan bruto hetzelfde bedrag verdienen, houden ze merkwaardig genoeg meer over. Maar werk ligt niet voor het opscheppen ondanks alle Haagse hosanna’s voor de ene zwaluw, van wie de gewone mensen wél beseffen dat hij geen zomer maakt.

Donderdagochtend meldde de Volkskrant dat ondanks alle herstelberichten het bezoek aan de Voedselbank groeit. Gelukkig hebben wij nog ons sociale vangnet en de NOS liet zien, hoe de Apeldoornse Pvda-wethouder Johan Kruithof daarmee omgaat. Alle bijstandsgerechtigden worden in de sociale werkplaats onderworpen aan een genadeloos gevangenisregime. Ze hoeven geen zakjes te plakken maar moeten doosjes vouwen. Te laat komen: tien procent korting op de uitkering. ‘Verbaal geweld’, een nieuwe term voor tegenspreken, 50 procent.

De conclusie is duidelijk: het Haagse gebabbel is bedoeld om ons te paaien maar het gaat niet over ons. Als de verkiezingen van volgende week inderdaad een referendum zijn en in feite niets te maken hebben met de dilemma’s in de eigen provincie, bepaal je keuze dan op wat je werkelijk in je dagelijks leven ervaart. Wat overkomt je? Welk perspectief zie je voor jou en en je gelieven in de eigen omgeving? De rest is abstract gelul.

Beluister dit opiniestuk hier


 

Volg Han ook op Twitter

 

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (34)