541
26

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Het hek van de dam-hert

Het damhert. De Amsterdamse Waterleidingduinen staan er vol mee. Afschot is het antwoord, zeggen tuinders, bewoners en automobilisten.

Het damhert. De Amsterdamse Waterleidingduinen – daar waar Waternet het water voor de Amsterdammer haalt – staan er vol mee. Erg vol, volgens sommigen, en dat levert problemen op. Daarom zijn een aantal partijen groot voorstander van afschot.

Niet in de laatste plaats zijn dat de omliggende gemeentes Heemstede, Aerdenhout en nog zo wat. Zij hebben last van de damherten in hun achtertuinen. Bovendien springt zo’n hert regelmatig voor een bewegende auto. Dat is vervelend voor de auto en haar bestuurder, maar vooral voor het damhert, die dit regelmatig niet overleeft. Ook de tuinders klagen: de damherten eten hun bollen op, waardoor er veel economische schade is.

Afschot is het antwoord, zeggen tuinders, bewoners en automobilisten. Het zal u niet verbazen dat GroenLinks geen voorstander is van deze maatregel. Zelf ben ik niet coûte que coûte tegen het afschieten van dieren als beheersmaatregel: soms zijn er gewoon teveel op een te klein gebied. We moeten ook vooral niet doen alsof dit indruist tegen alles wat natuurlijk is. Alsof er nog zoiets als ‘natuurlijke’ natuur bestaat in Nederland.

Waar ik wel moeite mee heb is het feit dat alternatieven van afschot niet voldoende zijn geprobeerd. Er is een halfslachtig hek gebouwd op bepaalde plekken, maar het punt met een slecht hek is dat zo’n damhert er gewoon overheen springt of er omheen loopt. Aanvragen voor de bouw van een hek zijn bovendien jarenlang niet gehonoreerd door de gemeentes die nu juist het hardst klagen.

Dat kan en moet anders, voordat naar de tamelijk drastische maatregel van afschot wordt gegrepen. Niet alleen is afschot namelijk onaardig voor de hertjes, ze worden er ook schuw van. En dat is weer niet gezellig voor de wandelaars. Bovendien moeten alle damherten worden afgeschoten als men aanrijdingen en achtertuindrama’s absoluut wil voorkomen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Dus hup, bouw dat hek. Als dat vervolgens echt niet werkt, dan praten we verder.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)