1.091
37

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het instrument voor de dictator van de toekomst ligt al klaar

De overheid vindt potentïele daders met behulp van sociale media en andere technieken... Maar willen we dat wel? En wie heeft er nog meer toegang tot deze gegevens?

Lang voor het noodlottig middernachtelijk uur wist de Haagse recherche al dat ontspoorde jongeren van plan waren om agenten met levensgevaarlijke molotov cocktails te bekogelen. Zij zuchten nu in het cachot.

Op de site van het dagblad De Pers valt te lezen hoe de politie hem dat lapte: De politie was getipt en begon een onderzoek. Uit sociale media en camerabeelden uit winkels waar het benodigde materiaal was gekocht, bleek inderdaad dat de vier de daad bij het woord wilden voegen. Ze zijn 15, 17 en 18 jaar oud en komen uit de wijk Wateringse Veld.

Eén tip en je hele leven wordt gedetailleerd in kaart gebracht. Het was blijkbaar een fluitje van een cent om verdacht mailverkeer te combineren met camerabeelden. Kennelijk hoefde de politie niet al het materiaal van de duizenden camera’s in de Haaglanden – op straat en in winkels – af te spelen. Ze beschikt over een manier om al dat materiaal snel te schiften. Wat zagen de agenten? De verdachten kochten materiaal waarmee je een molotov cocktail zou kunnen maken. Daarna hoefden ze alleen nog maar van huis gehaald te worden.

Begrijp me niet verkeerd: het is mooi dat dit soort onberaden en levensgevaarlijke geintjes tijdig worden voorkomen. Toch kan ik me voorstellen dat Kim Jong Un dit staaltje van speurzin net zo goed zou kunnen waarderen. Je moet die kapitalisten en bourgeois-revanchisten niet onderschatten, denkt hij misschien als een ambassade hem de vertaling van het artikel uit De Pers toestuurt: hun onderdanen zijn een open boek. Allemaal, zonder uitzondering. Hun doen en hun denken worden door de autoriteiten vastgelegd: op briljante wijze weten de krachten van de reactie de verschillende handelingen en uitingen met elkaar in verband te brengen. Zij kunnen saboteurs al straffen nog voor zij hun misdaad gepleegd hebben.
De sociale media afstruinen en de privégedeeltjes kraken zal wel een kleine moeite zijn. Wie beschikken er behalve de politie nog meer over camerabeelden? De meeste van die dingen zijn tenslotte in particuliere handen. Wie zijn er momenteel bezig Uw gangen na te gaan vanwege een onberaden woord op het internet en het feit dat U een bepaald afbijtmiddel in huis heeft gehaald? Wie zal straks Uw mails in verband brengen met de boeken en tijdschriften die U bij verschillende boekhandels heeft aangeschaft? Wat zegt dat over Uw politieke opvattingen en de consequenties die U daar uit zult willen trekken? Welke particuliere instantie is bezig nu vast lijstjes op te stellen? Welke factoren in Uw dagelijks leven worden door onderzoekers aan elkaar geknoopt zodat het profiel ontstaat van een potentiële dader?
Alles ziet de overheid. Het instrumentarium voor de dictator van de toekomst ligt al klaar en wordt dagelijks verfijnd.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (37)