568
9

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Het is nu of nooit, Camiel Eurlings

Als Eurlings nu niet voor het CDA-leiderschap gaat, moet hij nooit meer een politiek rol ambiëren

Het moet heerlijk zijn om nu Camiel Eurlings te zijn. Of misschien juist erg lastig. De druk op de KLM bestuurder om zijn radeloze partij te redden moet enorm zijn, roodgloeiende telefoons. En de verleiding groot.

Als Eurlings lijsttrekker wordt, dan wint het CDA zo tien zetels extra. Waarom? Simpelweg omdat een groot aantal zetels in Limburg zijn te halen. Die werden in 2009 weggekaapt door Wilders omdat Balkenende voor Limburgers veel te veel mannenbroeder was. Het CDA had niets van de KVP. Hetzelfde geldt voor Brabant.

Wil het CDA die zetels terughalen en nog wat extra elders, dan moet je natuurlijk niet met de steile Haersma Buma komen die bovendien zijn ziel en zaligheid (als je dat in deze context mag zeggen) aan Rutte/Wilders heeft opgeknoopt. Ab Klink lost dat probleem ook niet op, al kan hij mooi afstand nemen van het kabinet. Waar zijn de katholieken gebleven?

Wel, bij de KLM. Het is een kans die Eurlings moeilijk kan laten lopen. Je partij redden, weer een serieuze regeringspartij maken met een aantal zetels van achter in de twintig en als Deus ex Machina door het leven gaan. Ze zullen zijn voetstappen kussen.

Natuurlijk, de opnames van Eurlings liefdesverklaring aan de valse katholiek Maxime Verhagen zullen vaak vertoond worden (op het Rutte/Wilders CDA congres). Maar die laten alleen maar zien dat hij een echte CDA’er is, niet alleen flexibel maar ook loyaal.

Let op de nieuwe lijsttrekker van het CDA: Eurlings. Als hij nu niet wil moet hij nooit meer een politieke rol ambiëren.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)