Laatste update 10:40
13.980
125

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het is smeerlapperij om de dood van Willie Dille politiek te gebruiken

Het is de vraag of wij mee moeten gaan in het politiseren van haar levenseinde

Over de doden niets dan goeds. Aan het PVV-raadslid Willie Dille zijn de afgelopen dagen dan ook veel waarderende woorden gewijd. Zij werd geportretteerd als een onvermoeibaar strijdster voor een zaak die haar heilig was. De zelfmoord leek wel een offer. In de strijd tegen de islam benam Willie Dille zich tenslotte het leven. ‘Wij zullen door strijden, zodat haar dood niet voor niets geweest is,’ zegt Karen Gerbrands, fractievoorzitter van de PVV in de Haagse gemeenteraad.

Wij hebben hier te maken met een tragedie zoals velen van ons die in hun eigen omgeving kennen. Plotseling hoor je dat iemand van wie je dat niet verwachtte, toch de last van het leven niet langer wenste te dragen. Dat is ook hier het geval. Maar Willie Dille was tegelijk een publiek figuur. Zij zat in de politiek en zij heeft er voor gekozen om haar levenseinde te maken tot een politieke gebeurtenis. Die zelfmoord was het hoogtepunt in haar strijd op leven en dood tegen de islam. Zij wilde daarmee een teken oprichten. Dat doet denken aan de gewoonte in het Midden-Oosten om strijders die het niet overleven als martelaar aan te duiden. Rond Willie Dille is het begin van een vergelijkbare cultus te zien.

Het is maar zeer de vraag of wij mee moeten gaan in haar kennelijke bedoeling om de tragedie van haar levenseinde te politiseren. Haar laatste levensjaar is met raadselen omgeven. Wij weten niet wat waarheid is en wat verdichtsel, waar de paranoia begint en waar die ophoudt. Maar één ding kunnen wij met zekerheid zeggen: aan die zelfmoord lagen veel diepere oorzaken ten grondslag dan wat zij op de inmiddels beruchte Facebook-video naar buiten bracht. Daarin rept zij trouwens op geen enkele wijze over een doodswens. Laten we haar de rust gunnen die zij kennelijk heeft gezocht. Laten we haar leven en de raadsels rond dat leven niet misbruiken om er politieke munt uit te slaan. Door haar te verheerlijken. Of door haar te demoniseren. Dat maakt niet uits. In beide gevallen is het smeerlapperij.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (125)